Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Архива > Архива вести 2011. - 2012. година
Latinica     English  

АРХИВА ВЕСТИ

2011. - 2012. година


Децембар 2012. године

Рад са биолошким породицама деце на хранитељству


Центар је реализовао дводневну обуку са 16 биолошких родитеља деце на хранитељству. Овакав рад са биолошким родитељима организован је први пут у оквиру пројекта „Подршка породици – подршка детету“ који је финансирало Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

 Заједничка представа деце вртића Нојева барка и деце на хранитељству

Заједничка представа деце вртића Нојева барка и деце на хранитељству

 

Децембар 2012. године је посвећен деци. Уз помоћ донатора Центар је за сву децу до 10. година обезбедио пригодне новогодишње поклоне, као и учешће деце на представама у Центру и Ушћу.

 Деца на Ушћу – истраживање Северног пола

Деца на Ушћу – истраживање Северног пола


 Деца на Ушћу – истраживање Северног пола

 

25. септембар 2012.

25. септембар 2012. године мр Добрила Грујић и Светлана Миленковић су представљале нашу земљу на 6th International Foster Care Network Conference која је одржана у Загребу. Добрила Грујић је на овој конференцији имала излагање на тему: Увођење електронског система у Србији као подршка развоју хранитељства.

 

Септембар 2012.

Група хранитеља са децом летовала је у вили Голубац, власника  Љиљане Јовановић, на Дивчибарама, која је вилу уступила без надокнаде.

 Хранитељи са децом на одмору на Дивчибарима

Хранитељи са децом на одмору на Дивчибарима


 Хранитељи са децом на одмору на Дивчибарима

 

Јуни 2012.

У Центру је реализована сликарска радионица за децу „Машту покрени, нешто промени“.


 Деца на сликарској радионици

Деца на сликарској радионици

 

Центар је започео активности развоја специјализованог хранитељства.


 Дружење деце са сметњама у развоју и потенцијалних хранитеља

Дружење деце са сметњама у развоју и потенцијалних хранитеља

 

Центар за породични смештај и усвојење формирао још две радне јединице и то у Ваљеву и Лозници, и две канцеларије у Шапцу и Владимирцу. Проширивање делатности на два управна округа, поред Београда, подржано је запошљавањем 14 нових радника.

 Територијална надлежност Центра за породични смештај и усвојење Београд

Територијална надлежност Центра за породични смештај и усвојење Београд

 

 

10. фебруар 2012.

ЦПСУ учествовао на Првом сајму социјалне заштите. Поред представљања производа рада Центра, представници Центра имали су излагање на округлом столу о социјалној заштити.

 На штанду ЦПСУ за време Сајма социјалне заштите

Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер
на штанду ЦПСУ за време Сајма социјалне заштите

 

 На штанду ЦПСУ за време Сајма социјалне заштите

 

Млади на хранитељству су на сајму извели представу „Грешка у корацима“, а троје млађе деце на хранитељству су се представили као млади музичари на отварању Сајма.

 Представа Грешка у корацима - млади на хранитељству

Представа „Грешка у корацима“ - млади на хранитељству

 

 

2011. година


10.11.2011.

Центар је био домаћин делегацији из Норвешке која ради на пројекту „Рад са малолетним избеглицама“.


 Представници Норвешке делегације

Представници Норвешке делегације

 

Учешће на међународној конференцији о хранитељству у Грацу


Међународна конференција о хранитељству у Грацу у Аустрији – одржана је у октобру 2011. године у организацији Универзитета на којој су учествовали представници највећег броја земаља из Европе са резултатима истраживања у овој области. Земље са Балкана: Словенија, Хрватска и Србија имале су излагања о резултатима реформе у области заштите деце и развоју хранитељства.

Србију је на овој конференцији, заступала директор Центра мр Добрила Грујић, која је имала лични позив од организатора и чије излагање је изазвало велико интересовање. Учесници конференције су се посебно интересовали за делатност Центра и едукативне програме.  Организатор је показао висок степен познавања прилика у Србији и резултата у развоју хранитељства што је на конференцији посебно истакао.


 Детаљи са Конференције у Грацу

Детаљи са Конференције у Грацу


 Детаљи са Конференције у Грацу

 

Васпитање за здравље кроз животне вештине


Током 2011. године континуирано је рађено са младима у оквиру пројекта „Васпитање за здравље кроз животне вештине“ који Центар реализује у сарадњи са Центром за заштиту одојчади, деце и омладине Београд.


 Рад са младима

Рад са младима

 

Септембар 2011.

Деца на хранитељству су провела један диван дана на Сајму у оквиру радионице „Свет по мери деце“ која је одржана под покровитељством Шведске амбасаде.


 Радионица „Свет по мери деце“

Радионица „Свет по мери деце“

 

12. јули 2011.

Заједнички излет са децом из Кулина


У оквиру посебне кампање за избор хранитељских породица за децу из Кулина, организован је једнодневни излет хранитеља са децом из Кулина. Циљ овог излета, био је да се хранитељи ближе упознају са карактеристикама деце из кулина којој је потребан породични смештај, да боље разумеју задатке хранитеља, да редукују страхове који произлазе из предрасуда и мотивишу за прихват деце са сметњама у развоју.

На излету у Липовцу, са децом je било 39. хранитељских породица, од којих је њих 30, након излета, сматрало да су спремне да брину о деци из Кулина. Са децом и хранитељима били су представници ХО „Дечје срце“ и представници Центра за породични смештај деце и омладине Београд.

 Дружење са децом из Кулина

 Дружење са децом из Кулина

Дружење са децом из Кулина

 

1, 4. и 5. јули 2011.

Породице за децу из Кулина


Центар за породични смештај деце и омладине Београд је, на основу налога Министарства рада и социјалне политике, а у сарадњи са Хуманитарном организацијом „Дечје срце“ организовао састанке са хранитељским породицама које немају децу на смештају с циљем њихове припреме и мотивисања за прихват деце из Кулина. Планира се смештај 21. детета из Кулина које хуманитарна организација „Дечје срце“ припрема за излазак из дома.

Састанци су одржани у Ћуприји, Нишу, Крагујевцу, Чачку, Алексинцу, Житорађи и Лесковцу, на којима је присуствовало преко 80 хранитељских породица, од који се 44 пријавило за прихват деце из дома у Кулинама.

Са хранитељима из Крагујевца

Са хранитељима из Крагујевца

 

23. јун 2011.

Пропуснице за базен на Кошутњаку


Републички завод за спорт и даље подржава децу на хранитељству. За летњи распуст 20. деце из хранитељских породица добило је пропуснице за базене у Кошутњаку.

 

22-29 јуни 2011.

Летњи програми за децу и младе


У Центру за породични смештај деце и омладине Београд, у периоду од 22-29. јуна организован је летњи програм за децу и младе. Реализовани су програми:

  • „Све о мени“
  • „Учити није тешко“
  • „Комуникацијске вештине“


Активност деце

Активност деце

 

22. јуни 2011.

Гости из Јапана


Поздрав и поруке деци Јапана

Поздрав и поруке деци Јапана

 

У Центар за породични смештај деце и омладине Београд организована заједничка радионица са представницима хуманитарне организације „Здраво да сте“, у којој су учествовала деца и хранитељи, студенти јапанског језика и културе који су предвођени асистентима из Јапана. Циљ ове радионице је био упознавање деце са јапанском културом кроз игровне активности, подстицање да размишљају о својим вршњацима из другачијих култура, симболично се повезују са њима и упућују им поруке подршке.

ХО „Здраво да сте“ – радионица за децу на хранитељству

ХО „Здраво да сте“ – радионица за децу на хранитељству

 

20-27. јуни 2011.

Пракса за будуће колеге


Центар за породични смештај деце и омладине Београд пружио је подршку стручним радницима из Дома за децу у Ћуприји који се припремају за рад у регионалном центру за породични смештај који је у поступку формирања у њиховом граду. Организована је дводневна пракса за седморо колега којима је приказан рад саветника на терену, у посети хранитељским породицама, као и извештавање о раду хранитељске породице и информисање колега у складу са њиховим интересовањима.

 

16.06.2011.

Компјутери за децу


НВО „Кула“, с којом Центар за породични смештај сарађује, обезбедила је донацију за децу на хранитељству. Пет компјутера додељена су успешној деци на хранитељству.

 

2. јун 2011.

Гости из Хрватске


Загребчани у дворишту хранитељске породице у Београду

Загребчани у дворишту хранитељске породице у Београду

 

Центар за породични смештај био је један од домаћина делегацији представника система социјалне заштите из Хрватске, која је била у посети нашој земљи.

Делегацију од шест представника надлежног министарства за социјалну заштиту из Хрватске, Центра за социјални рад Загреб и Удруге за квалитетно удомитељство, примила је директорка Центра мр Добрила Грујић и са њима поделила искуства развоја хранитељства у Србији. Гости су обишли и две хранитељске породице у Београду.

Загребчани у кући хранитељске породице у Београду

Загребчани у кући хранитељске породице у Београду

 

13-27. мај 2011.

Семинар:
Потребе запослених за стандардизацијом услуге саветодавно-едукативног рада са хранитељском породицом


Центар за породични смештај је као сарадник Центра за права детета који реализује пројекат: „Хранитељство деце – подизање стандарда заштите у Србији“, организовао седам једнодневних семинара на тему: Потребе запослених за стандардизацијом услуге саветодавно-едукативног рада са хранитељским породицама.

Како се услуга саветодавно-едукативног рада, као најзаступљенија у раду центра за породични смештај, остварује, и да ли је потребно да се професионалци за њу посебно припремају, у чему је специфичност саветодавног рада са хранитељима, као и низ других питања, разматрана су на семинару „Потребе запослених за стандардизацијом саветодавно-едукативног рада“.


Семинар у Београду

Семинар у Београду

 

Семинар је организован са професионалцима који раде на пословима хранитељства у центрима за социјални рад и центрима за породични смештај, као и стручним радницима из домова за децу, који се припремају за рад у центрима за породични смештај у Србији, а који су у процесу формирања. Циљ овог семинара је био да се учесници суоче са значајем пружања ове услуге и сагледају њихова знања и вештине саветодавно-едукативног рада, односно да се сагледа шта њих брине у вези са будућим радним задацима у центру за породични смештај.

 

4-14. април 2011.

Још 85 тренера за програм „Сигурним кораком до хранитељства“


Центар за породични смештај деце и омладине Београд је, у оквиру пројекта „Унапређење система хранитељства у Србији“ под слоганом „Деци је место у породици“ који реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом, а који финансира Европска унија, едуковао још 85 стручних радника за примену програма припреме и обуке будућих хранитеља „Сигурним кораком до хранитељства. У обуци су учествовали и представници домова за децу, који су из овог програма издвојили садржаје који им помажу и у раду са децом у домовима.


Радионичарски рад

Радионичарски рад

 

14 март – 29 април 2011.

Подршка формирању регионалних центара за породични смештај у Србији


Учесници семинара за припрему за рад у центру за породични смештај

Центар за породични смештај деце и омладине Београд је, у оквиру пројекта „Унапређење система хранитељства у Србији“ под слоганом „Деци је место у породици“ који реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом, а који финансира Европска унија, током марта и априла месеца, организовао је низ семинара који су почађали кандидати за рад у регионалним центрима за породични смештај у Србији, а који су у фази формирања. Укупно је организовано 12 семинара за 255 учесника.


Учесници семинара за припрему за рад у центру за породични смештај

Учесници семинара за припрему за рад у центру за породични смештај

 

9. март 2011.

Завршна конференција пројекта „Посебна брига за посебне потребе“


Министар Расим Љајић, амбасадор В. Британије Мајкл Девенпорт

 

Центар за породични смештај деце и омладине Београд, био је суорганизатор Завршне конференције пројекта „Посебна брига за посебне потребе“ са НВО „Save the Children“ с којом је у трогодишњој сарадњи остварио значајне резултате на развоју хранитељства за децу с тешкоћама у развоју.

Конференција је одржана у Палати Федерације на Новом Београду, уз присуство преко 200 учесника.,
Конференцију су отворили Маргарита Јорданова Јанакијева и Стијин де Ламелијер представници UK Save the Children.

Учеснике конференције су поздравили: амбасадор Венсан Дежер, шеф делегације Европске уније у Србији и Расим Љајић, министар рада и социјалне политике.


Јасмина Ивановић и Маргарита Јорданова Јанакијева

 

31.01 – 7.02.2011.

Семинар:
Обликовање и промена понашања деце на хранитељству


Центар за породични смештај наставља да истражује потребе деце и хранитељских породица и ради на новим програмима обуке хранитеља и професионалаца.

Програм Обликовање и промена понашања деце на хранитељству, резултат анализе потреба хранитеља за обуком. Током двогодишњег рада Центар за породични смештај се највише сусретао са немогућношћу хранитеља да управљају понашањем деце. Тешка животна искуства деце, чести премештаји и више промена учинили су да велики број деце у хранитељску породицу дође са бројним проблемима који се најчешће рефлектују на понашање.

Програм је намењен професионалцима који пружају подршку хранитељским породицама (саветницима за хранитељство) и хранитељима. Има за циљ развој и унапређење компетенција (знања, вештина и ставова) хранитеља за васпитавање деце о којој брину .и постизање жељених промена у понашању деце.

Овај програм прошло је укупно 37 учесника. Обука је реализована у оквиру пројекта „Посебна брига за посебне потребе“ који Центар реализује као партнер са Save the Children а финансира се из средстава Европске уније.

 

18-26 јануар 2011.

Семинар:
Дете у заштити – припрема за промену


Центар за породични смештај деце и омладине Београд припремио је нови програм обуке, овог пута намењен хранитељима, саветницима за хранитељство, водитељима случаја из ЦСР и васпитачима из домова за децу.

Аутори програма и тренери: Тамара Борисављевић, мр Добрила Грујић, Љиљана Иванишевић .

Овим програмом се оснажују хранитељи и професионалци као актери у заштити деце да деци у процесу транзиције пружају подршку и минимизирају трауме које деца имају због премештања у нову средину.

Обуку је прошло укупно 46 учесника. Обука је реализована у оквиру пројекта „Посебна брига за посебне потребе“ који Центар реализује као партнер са Save the Children а финансира се из средстава Европске уније.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ


 Covid-19
 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Акредитовани програми
 Искуства хранитеља