Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Архива > Архива вести 2013. година
Latinica     English  

АРХИВА ВЕСТИ

2013. година

26.12.2013.

ЗАХВАЛНИЦЕ ПОВОДОМ ПЕТОГОДИШЊИЦЕ РАДА


Центар за породични смештај и усвојење Београд је, у оквиру обележавања петогодишњице свога рада, организовао свечаност на којој су уручене захвалнице најуспешнијој деци на хранитељству, хранитељима и бројним сарадницима Центра који су дали допринос развоју хранитељства и изградњи квалитета заштите деце.

 Захвалнице поводом петогодишњице рада

Директорка Центра мр Добрила Грујић и помоћник министра Владимир Пешић

Свечаности је присуствовао и госте поздравио Владимир Пешић, помоћник министра рада, запошљавања и социјалне политике. Захвалнице је уручила Добрила Грујић, директорка Центра.

Захвалнице су уручене дугогодишњим хранитељима, хранитељима који брину о деци са сметњама у развоју, бебама и ургентним хранитељима чији посебан допринос је у развоју специјализованог хранитељства. Деци и младима на хранитељству су, поред захвалницa, уручене новчане награде у износу од 10.000,00 динара из средстава донатора  Adoptionscentum из Шведске.

 Захвалнице поводом петогодишњице рада

Награђена хранитељица Виолета Пресечки

Захвалнице су добили сарадници Центра из школа, вртића, здравствених установа с којима Центар има добру сарадњу у интересу деце на хранитељству, али и Министарство рада, запошљавања и социјалне политике,  Делегација европске уније у Србији, УНИЦЕФ, Телеком, Фијат аутомобили, Републички завод социјалне заштите, Национална служба за запошљавање, Библиотека Града Београда, „Dale Carnegie“ група, Ротари клуб Београд, Фондација Ђоковић ... и други бројни сарадници којима Центар дугује захвалност за постигнути развој и унапређивање квалитета заштите деце на хранитељству.  

На свечаности су веома емотивно говорили хранитељи о хуманим мотивима и личном задовољству у одгајању деце и који су нагласили значај укључивања већег броја хранитеља за бригу о деци са сметњама у развоју.

 Захвалнице поводом петогодишњице рада

Студенткиња чита своју песму Хранитељ

Међу награђеним младим особама на хранитељству највише је успешних студената, оних чији је просек 9,40, младих који, поред успеха на образовном плану, постижу добре резултате у музици, спорту (посебно фудбалу), који су се показали као добри активисти у подршци деци на хранитељству, вршњачки едукатори и који су значајно напредовали на хранитељству захваљујући личним снагама и истрајношћу на остваривању циљева сопственог развоја.

 Захвалнице поводом петогодишњице рада

Млади таленат за музику

Да су деца на хранитељству са врлинама и уметничким даром показали су млади глумци аматери који су, у оквиру пројекта Васпитање за здравље кроз животне вештине, самостално осмислили и на свечаности извели представу Грешка у корацима.

 Захвалнице поводом петогодишњице рада

Глумци аматери у току извођења представе Грешка у корацима

 

24.12.2013.

ДОДЕЛА НОВОГОДИШЊИХ ПАКЕТИЋА ДЕЦИ НА ХРАНИТЕЉСТВУ


И ове године, захваљујући нашим донаторима: Телеком Србија, Застава оружје Крагујевац и ТЕ – КО Костолац, деца на хранитељству добила су пригодне новогодишње пакетиће. У атмосфери радости и смеха коју су употпунили аниматори, мађионичар и Деда Мраз подељено је 420 пакетића. Манифестација је организована у Божидарцу, а екипа фото Тајне је као и сваке године поклонила деци фотографије са Деда Мразом.

 Додела новогодишњих пакетића деци на хранитељству

Деда Мраз додељује пакетиће деци у Београду


 Додела новогодишњих пакетића деци на хранитељству

Деца у Шапцу на додели пакетића


 Додела новогодишњих пакетића деци на хранитељству

Колегиницa из Лознице са малишанима


 Додела новогодишњих пакетића деци на хранитељству

Деда Мраз у дружењу са децом у Ваљеву


 Додела новогодишњих пакетића деци на хранитељству

Деца у Владимирцима чекају Деда Мраза

 

21.12.2013.

ФОНДАЦИЈА „НОВАК ЂОКОВИЋ“ УРУЧИЛА НОВОГОДИШЊЕ ПАКЕТИЋЕ ДЕЦИ ИЗ ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА


У суботу, 21.12.2013. у Дому омладине Фондација „Новак Ђоковић“ на челу са директорком Фондације Јеленом Ристић уручила је деци из хранитељских породица са територије Београда узраста од 3 до 7 година новогодишње пакетиће.

 Фондација „Новак Ђоковић“ уручила новогодишње пакетиће деци из хранитељских породица

Директорка Фондације „Новак Ђоковић“ Јелена Ристић на додели пакетића у Дому омладине

150 пакетића је осим играчака и слаткиша садржало и St. George гардеробу и пакет компаније Есенса са средствима неопходним за негу и лечење прехлада у хладним данима.

Простор Дома омладине је за ову прилику уступљен Центру без надокнаде, а програм и забаву деци су обезбедили Деда Мраз и девојке и младићи из аниматорске групе Чигра.

 

16. 12. 2013.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ХРАНИТЕЉСТВУ


Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Центар за породични смештај и усвојење Београд, поводом петогодишњице рада овог центра, организовало је Интернационалну конференцију о хранитељству под називом: ИЗАЗОВИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ПОЧЕТКУ 21. ВЕКА – ИСКУСТВА КОЈА КРЕИРАЈУ БУДУЋНОСТ. Конференцију је отворила државни секретар Бранкица Јанковић, која је говорила о реформским резултатима у домену заштите деце у Србији.

Детаљније ...

 

03.10.2013.

ДОНАЦИЈА РОТАРИ КЛУБА


Деца на хранитељству у Београду добила су још једну донацију. Овог пута од Ротари клуба Београд. Потписивање уговора о донацији обављено је у хотелу Хајат 03.10.2013. године на састанку са члановима Ротари клуба Београд  и директорима центара за породични смештај и усвојење.

Центар за породични смештај и усвојење Београд добио је 8 лаптоп рачунара, 2 десктоп рачунара и 3 штампача, као и обавезу чланова Ротари клуба да изврше обуку деце за рад на рачунарима и то у трајању од најмање три године.

 ГОСТИ У ЦЕНТРУ

Представник Ротари клуба Београд и директорка Центра за породични смештај и усвојење Београд потписују уговор

 

09.07.2013.

ГОСТИ У ЦЕНТРУ


Центар је 09.07.2013. године посетила Владимира Антонова, професор на Католичком Универзитету – одсек социјални рад у Чешкој. Том приликом директорка Центра мр Добрила Грујић представила је нашу установу, говорила о правцима развоја као и о реформи хранитељства у Србији.

 ГОСТИ У ЦЕНТРУ

Директорка Центра мр Добрила Грујић у разговору са професорком Владимиром Антоновом (у средини)

 

12.06.2013.

САЈАМ ДОНАТОРСТВА


У Привредној комори Београда 12.06.2013. године одржан је први Сајам донаторства. Међу бројним излагачима из сфере социјалне заштите нашла се и наша установа са пројектом подршке биолошким родитељима деце на хранитељству.

 Бранкица Јанковић са представницима ЦПСУ Београд

Бранкица Јанковић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике са представницима ЦПСУ Београд

 

11.06.2013.

ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ МОЛДАВИЈЕ У ЦЕНТРУ ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ


Центар је 11.06.2013. године у својим просторијама угостио делегацију из Молдавије од 10 чланова, међу којима су били и госпођа Оксана Буланова, министар у Министарству социјалне сигурности и рада Молдавске регије Транснистрие, Natalia Nikiforova, вицепремијер социјалне политике, као и представници невладиних организација. Том приликом је директора мр Добрила Грујић представила начин рада у нашем Центру и изнела заначајне податке о хранитељству у Србији. Гости су показали велико интересовање како за хранитељство у нашој земљи тако и за механизме којима мотивишемо грађане да узму учешће у збрињавању угрожене деце и постану хранитељи. Размењена су искуства и успостављени контакти за будућу сарадњу двеју земаља. 

 Делегација из Молдавије

Делегација из Молдавије у разговору са директорком Центра мр Добрилом Гријић

 

28.05.2013.

АКРЕДИТОВАНИ НОВИ ПРОГРАМИ


Центру су у мају 2013. године акредитована два нова програма:

  1. “Дете у заштити - припрема за промену” чији су аутори: мр Добрила Грујић - социјални радник, Тамара Борисављевић - психолог, Љиљана Нељдихин Иванишевић – психолог.
  2. „Подршка породици - подршка детету“- подршка биолошким породицама деце на хранитељству, чији су аутори: мр Добрила Грујић – социјални радник, Тамара Борисављевић – психолог, Светлана Миленковић – психолог и Весна Аргакијев – педагог.

 

22.03.2013.

Едукација запослених


У Центру је 22.03.2013. године одржано предавање за све запослене стручне раднике у на тему „Рад са починиоцима насиља“. Предавање су реализовали Јелена Секулић, независни истраживач и Добривоје Младеновић из „Кризног центра за мушкарце“ у Крушевцу.  

 Предавачи: Јелена Секулић и Добривоје Младеновић

Предавачи: Јелена Секулић и Добривоје Младеновић

 

фебруар 2013.

Кампања за хранитељство у Београду


Од почетка фебруара 2013. године Центар је отворио врата свим грађанима заинтересованим за хранитељство. „Отворена врата“ су средом у 14 сати у Центру за све заинтересоване грађане за хранитељство. За кратко време колико овај вид информисања постоји показало се да је интересовање грађана за бављење овим хуманим позивом веома изражено, као и да разговори са нашим стручним радницима омогућавају боље упознавање са хранитељском улогом. Број пријављених кандидата за хранитељство је у сталном порасту.

 

Едукативни програм за децу и младе


„Dale Carnegie“ група и Sent Michel Фондација уз подршку Народне скупштине Републике Србије покренулe су по први пут у нашој земљи програм „Социјалне инклузије“ за децу и младе  узраста од 15 до 17 година.

Радионице се паралелно одржавају у више градова у Србији. У Београду у програму учествује 113 деце и младих, у Лозници 16, Ваљеву 32, а Шапцу 19. Циљ оваквог вида едукације деце и младих јесте да се припреме за самостални живот, повећају своје шансе за запослење, али и да се код њих пробуди интересовање за даљом едукацијом. На крају програма најуспешнијим полазницима ће бити обезбеђен одређен број стипендија за студирање.

 

Стручни скуп – Како унапредити хранитељство за децу са сметњама у развоју


У Центру 27.02.2013. године одржан је стручни скуп са представницима центара за социјални рад из Србије на као фокус групи за подршку развоју хранитељства за децу са сметњама у развоју. Сви присутни истакли су позитивне резултате у реализацији досадашњих смештаја и изразили спремност да се нови број хранитељских породица укључи у реализацију будућих смештаја.

 

Припрема хранитеља за бригу о деци са умереном ометеношћу у менталном развоју


Центар је у фебруару одржао семинар по акредитованом програму: „Припрема и подршка хранитељској породици за прихват деце са умереном ометеношћу у менталном развоју“ - за две групе хранитеља. Семинар је реализован у оквиру пројекта „Развој инклузивног хранитељства за децу са комплексним или умереним сметњама у развоју“ који финансира Уницеф.

 Учесници семинара

Учесници семинара


 Учесници семинара

 

Студенти на пракси у Центру за породични смештај и усвојење Београд


Од почетка године Центар је успоставио сарадњу са Факултетом политичких наука за обављање праксе студената са овог факултета у нашој установи. За почетак је укључено 12 студената.

 

Студенти помажу у учењу деци на хранитељству


У јануару 2013. године у Центру за породични смештај и усвојење Београд настављен је програм „Помоћ у учењу“ који се спроводи од 2010. године, а који окупља младе људе са факултета друштвених наука као и стручне раднике са завршеним факултетом, са идејом ангажовања на помоћи деци на хранитељству у остваривању њихових школских обавеза. У програм је укључено 45 студената и стручних радника.

 


 Covid-19
 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Акредитовани програми
 Искуства хранитеља