Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Архива > Архива вести 2014. година
Latinica     English  

АРХИВА ВЕСТИ

2014. година

30.12.2014.

НОВОГОДИШЊИ ПАКЕТИЋИ ЗА ДЕЦУ НА ХРАНИТЕЉСТВУ


Центар за породични смештај и усвојење Београд је и ове године уз помоћ донатора обезбедио новогодишње пакетиће за децу на хранитељству. Донатори су: Телеком Србија - донација у износу од 480.000,00 динара, Соко штарк - 700 слатких пакета, Пертини - 28. Новогодишњи пакетићи су обезбеђени за сву децу која су у надлежности ЦПСУ Београд узраста од 0 - 10 година, а укупно је подељено 580 пакетића.

Подела пакетића одржана је 26.12. и 29.12.2014. године  након позоришних представа за децу које је обезбедио Градски секретаријат за културу града Београда. Ово је уједно и права сарадња овог типа са Градским секретаријатом, али постоји обострана жеља да не буде и једина.

 Подела пакетића у Установи културе Вук

Подела пакетића у Установи културе Вук

26.12.2014. године представа „Новогодишњи квиз за децу“ позоришта „Бошко Буха“ одржана је у Установи културе „Вук Караџић“, а 29.12.2014. године представа „Пинокио и Деда Мраз“ позоришта „Душко Радовић“ у позоришту „Пинокио“ (некадашњи биоскоп „Југославија“). Овако организован новогодишњи програм допринео је да деца без родитељског старања осете дух породичне топлине у време новогодишњих празника, а посебну сатисфакцију хранитељима и запосленима у Центру пружили су осмеси и задовољство на дечијим лицима.

 

23.12.2014.

СУСРЕТ ХУМАНИХ ЉУДИ


Центар за породични смештај и усвојење Београд организовао је 23.12.2014. године, а поводом шестогодишњице рада, сусрет донатора и хранитељских породица које су страдале у мајским поплавама 2014. године.

Данас, седам месеци након катастрофалних поплава које су погодиле 64 хранитељских породица у којима је на смештају било 98. деце, од чега је највише угрожених породица и деце било у Обреновцу (50 породица са 78. деце), нормализовано је функционисање највећег броја угрожених хранитељских породица. Вишемесечни труд и одрицањa чланова хранитељских породица, али и даноноћни рад на реновирању поплављених домова, били су вођени њиховом жељом да се што пре врате својим кућама и наставе своје животе, тамо где су 16. маја, прекинути. Изградња и опоравак кућа, одвијали су се упоредо за изградњом и поновним успостављањем комшијских и пријатељских веза. Још једном се показало да су заједништво, међусобно поверење и љубав најзначајнији чиниоци опоравка, како деце, тако и одраслих.

Користећи све стручне ресурсе и уз велику подршку наших донатора, ЦПСУ Београд је оснаживао најугроженије и најизолованије чланове хранитељских породица. Опоравак деце и хранитељских породица и повратак у домове трајао је све до касне јесени, а подршку током евакуације, санирања кућа, повратка и задовољавања потреба деце подржали су бројни донатори:

 1. НОВЧАНА СРЕДСТВА у укупном износу од 2.225.080 динара обезбедили су: УНИЦЕФ Србија, Војвођанска банка и Dale Carnegie Training, ЦПСУ Крагујевац са хранитељима, ЦПСУ Ниш са хранитељима, Удружење хранитеља „Сунцокрет“ из Краљева, Предузеће „BeoGeoAqua из Београда, запослени у GIZ Serbia, приватно лице Марија Вејновић и хранитељица Миломирка Дракула из Београда.

  Овим средствима набављено је 60 кућних апарата (веш машине шпорет и фрижидер), ламинати за дечје собе, ормани, радни столови, посуђе, патике и јакне и друга опрема за децу.
 2. ДОНАЦИЈЕ У РОБИ преко 10 тона хране, хигијене, одеће и обуће, књига за децу и играчке:  Црвени крст Крагујевац, Црвени Крст Србија,  НВО GIZ Serbia, Предузеће „Тимкок д.о.о.“ из Банатског Новог Села, Центар за социјални рад града Новог Сада, Спортски клуб „Сунце“ из Београда, Предузеће „Лабра д.о.о.“ из Ниша, Предузеће „Press Code “ , Привредник Фарук Џанџановић, Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниша, „MAG TRANS“ из Београда заједно са фирмом „PARTNER DOOEL“  из Македоније, Предузеће за производњу пецива и колача „Нанина кухиња“ из Београда,  Фонд Б92, Ђаци II4 основне школе „Вук Караџић“ из Београда заједно са учитељицом Наташом Липовац, Центар за права детета, Приватна лица: Дејан Крстић из Краљева, Биљана Такић из Београда, Биљана Мердовић из Београда и велики број приватних лица који су желели да остану анонимни.
 3. ОПОРАВАК ДЕЦЕ подржали су: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уз помоћ Гранд хотела Копаоник, Вила Кедар Златибор и Туристичке организације организације Златибор, као и Чиготе, установе Дечје одмаралиште Златибор, Туристичког возића Златибор, Ранча Зова Златибор, Туристичке агенције Златекс и др.
 4. ПОСЕБНЕ ВРСТЕ ПОДРШКЕ дали су: Саша Шолаја из МУП Србије, заменик командира, који је у критичном тренутку обезбедио евакуацију ХП са четворо деце, Зоран Степановић из ЦПСУ Београд са својим пријатељима који је учествовао у евакуисању  грађана Обреновца, хранитељ Милован Милутиновић из Београда, запослени у ЦПСУ Београд и Дома „Јуса“, студенти ФПН, ђаци Математичке гимназије, деца на хранитељству из Београда и други појединци који су помагали у истовару и дистрибуцији робе.

 Катлин Брашић, Child Protection Specialist UNICEF Belgrade

Катлин Брашић, Child Protection Specialist
UNICEF Belgrade

Директор ЦПСУ Београд мр Добрила Грујић уручила је захвалнице свим донаторима, хранитељима, запосленима  у ЦПСУ и деци на хранитељству која су остварила посебне резултате у 2014. години.

 

27.11.2014.

ВЛАДЕ ДИВАЦ У ДРУЖЕЊУ СА МЛАДИМА НА ХРАНИТЕЉСТВУ


Прослављени кошаркаш и председник Олимпијског комитета Владе Дивац био је гост Центра за породични смештај и усвојење Београд. Сусрет са младима на хранитељству организован је у оквиру социјално инклузивног пројекта „Генерација будућности“ који је намењен едукацији и мотивацији младих који из хранитељских породица излазе након завршетка редовног школовања. Пројекат спроводи Dale Carnegie Training Srbija у сарадњи са Народном скупштином Републике србије и Војвођанском банком.

 Владе Дивац и организатори пројекта „Генерација будућности“ са младима на хранитељству

Владе Дивац и организатори пројекта „Генерација будућности“ са младима на хранитељству

Одговарајући на питања младих, Дивац је истакао важност школовања, вере у себе и истрајности у постављеним циљевима. „Никада се не зна на којој улици, на ком ћошку или семафору ће се отворити ваша врата будућности“ истакао је Владе Дивац.

 Владе Дивац је са младима поделио и своја животна искуства

Владе Дивац је са младима поделио и своја животна искуства

 

4.11.2014.

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

 • ПОСЕБНА КОМИСИЈА ЗА ДОДЕЉИВАЊЕ ГОДИШЊИХ ПРИЗНАЊА И НАГРАДА ЗАПОСЛЕНИМ У УСТАНОВАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ «ЧОВЕК ГОДИНЕ»

У складу са тачком IV  став 1. Одлуке о установљавању годишњих признања и награда запосленим стручњацима у установама социјалне заштите- «Човек године», Посебна комисија расписује

К О Н К У Р С
За доделу годишњег признања и награде «Човек године»

Годишње признање и награда «Човек године» додељује се посебно појединцу професионалцу – стручњаку запосленом у:

 • Центру за социјални рад-органу старатељства;
 • Установи социјалне заштите за смештај деце без родитељског старања и деце са сметњама у развоју;
 • Установи социјалне заштите за смештај одраслих инвалидних лица очуваних менталних способности, душевно оболелих лица и ментално недовољно развијених одраслих лица, за смештај пензионера и других старих лица;
 • Пензионисаном лицу који је пре одласка у пензију био запослен у систему социјалне и породичне заштите, најмање, непрекидно 2о година пре одласка у пензију, а које испуњава и друге критеријуме утврђене одлуком;
 • Лицу које по оценама стручњака запослених у систему социјалне и породичноправне заштите, грађана и самих корисника, обавља дужност хранитеља или послове породичног смештаја одралих и старих лица.

Право да предлажу кандидате за доделу годишњег признања и награде «Човек године» имају:

 • Установа социјалне заштите, а предлог треба да потпише најмање група од 2о ( двадесет ) запослених у тој установи или у установама које обављају исту или сличну делатност;
 • НВО које своју претежну делатност обављају у области социјалне и породично правне заштите, а предлог треба да потпишу најмање 3 (три) овлашћена представника НВО;
 • Корисници у систему социјалне и породично правне заштите, а предлог треба да потпишу најмање 2о ( двадесет ) корисника.

Посебни критеријуми које предложени кандидат мора да испуња су:

 • благовременост у извршавању радних обавеза и задатака;
 • одговорност у извршавању радних обавеза и задатака;
 • однос према корисницима;
 • однос према другим запосленим и сарадницима-квалитет сарадње;
 • предузимљивост у извршењу радних обавеза;
 • савесност у обављању радних задатака;
 • стваралачка способност – иновације у раду;
 • укупан допринос развоју система социјалне и породично правне заштите.

Текст конкурса објавити на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Републичког завода за социјалну заштиту и у гласилима и на сајтовима струковних удружења у области социјалне заштите

Конкурс остаје отворен до 30. новембра 2014. године, а образложене предлоге слати на адресу: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Посебна комисија за додељивање годишњих признања и награда запосленим стручњацима у установама социјалне заштите.

Одлуку о додели годишњег признања и награде «Човек године» Посебна комисија ће донети најкасније до 10. децембра 2014. године.

У Београду
01.11.2014. године                                                                                                      ПОСЕБНА КОМИСИЈА

 

3.11.2014.

НАШИ МАЛИШАНИ И ОВЕ ГОДИНЕ ОЧЕКУЈУ ДЕДА МРАЗА


Поштовани,

Ближи се време новогодишњих празника, па тако расту и очекивања деце на хранитељству. Очекивања да ће их Деда Мраз наградити за добро владање, добар успех у школи, успешно савладане животне препреке... А ова деца су их имала пуно. Имала су тешка, трауматска искуства, одрастали у лошим емотивним и материјалним условима, излагани понижењу, грдњама, неки и батинама и злостављању, од чега се сада опорављају у хранитељским породицама, где су нашли свој дом.

Нова Година доноси пуно наде да се једно тешко време за њих окончава и наступа неко боље доба, као и радост  због поклона које ће нека деца добити први пут.

Нас је основала Влада Републике Србије 2008. године и од тада се наша активност значајно увећава и даје из дана у дан боље резултате. Доказ за то је 1068-оро деце смештено у 708 хранитељских породица у протеклој години.

С обзиром на то да се финансирамо из буџета Републике, нисмо у могућности да обезедимо пакетиће за сву децу, а знамо да један пакетић не доноси само радост, већ за ову децу и вредновање оног што јесу и могу - самопоуздање које ће их охрабрити на даљем путу одрастања.

Надамо се да нам ви можете помоћи да не изневеримо очекивања малишана, на начин који сматрате адекватним.

Уколико се одлучите на овакав хуман и друштвено одговоран потез, Центар за породични смештај и усвојење Београд ће вас обавестити о успешности реализованих активности. За више информација о нашим активностима, посетите сајт www.hraniteljstvocps.gov.rs

У нади да ћете изаћи у сусрет нашој молби, срдачно вас поздрављамо.        

ДИРЕКТОР

мр Добрила Грујић

31.10.2014.

ТРИБИНА „ХРАНИТЕЉСТВО – МОСТ ОД ПРОШЛОСТИ КА БУДУЋНОСТИ ДЕТЕТА“


У оквиру београдског Сајма књига, на штанду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, одржана је трибина под називом „Хранитељство – мост од прошлости ка будућности детета“.

 Излагачи на Сајму књига

Излагачи на Сајму књига

Трибину је водила мр Добрила Грујић, директорка Центра за породични смештај и усвојење Београд која је излагала на тему „Допринос хранитељства у изградњи квалитета заштите деце без родитељског старања у Србији“, а поред ње излагали су и:

 • Светлана Миленковић, руководилац Службе за процену и обуку хранитељских и усвојитељских породица и развој хранитељства у ЦПСУ Београд: „Одлуке о будућности детета“
 • Виолета Пресечки, хранитељица: „Изграђивање односа хранитеља и детета и одлуке о његовој будућности“
 • Ивана Ракић, Центар за породични смештај и усвојење Крагујевац: „Изазови развоја хранитељства за децу са сметњама у развоју“
 • Живко Петровић, Центар за породични смештај и усвојење Ниш: „Предах хранитељство“
 • Ана Круна, млада особа на хранитељству која је говорила о свом искуству
 • Ивана Копривица, Центар за породични смештај и усвојење Нови Сад, која је говорила о процесу оснивања ове установе

 

20.10.2014.

СЕМИНАР „ПРОЦЕНА АФЕКТИВНЕ ВЕЗАНОСТИ ДЕЦЕ НАКОН ЈАСЛЕНОГ УЗРАСТА“


На путовању које можемо назвати професионалним усавршавањем, у жељи да унапређујући  своје компетенције помогнемо хранитељима да на добар начин препознају и задовољавају потребе деце о којој брину, како би сва деца на хранитељству достигла своје потенцијале, четири стручна радника ЦПСУ Београд су 04.10. и 05.10. у Новом Саду  учествовала на семинару Процена афективне везаности деце након јасленог узраста.

Семинар је организовао Центар за подршку раном развоју и породичним односима – Хармонија у сарадњи са Друштвом психолога Србије – Секција за психологију блиских односа. Семинар је водила проф. др Татјана Стефановић Станојевић.

 Учесници семинара

Учесници семинара

У уводном делу семинара учесници су се кратко подсетили теорије афективне везаности.  Затим су се бавили садржајем, начином примене и интерпретације два инструмента за процену квалитета емоционалне везаности: AQS – version 3 (Attachment Question Set, Waters, 1978.) и AAED (Autobiographical emotional events dialogues, Karen-Korie, 2000.).

Учесници семинара су мишљења да инструменти  којима су овладали имају примену у процени атачмента деце на хранитељству. Коришћењем валидираних индикатора процена постаје објективнија. Инструмент се може користити и за развијање стратегија за стимулисање напредовања деце на континууму емоционалне везаности ка све сигурнијим обрасцима емоционалног везивања, што је можда и најважнији задатак хранитеља и највећа добит детета, у смислу шансе да искористи шансе које пружа одрастање у породичном окружењу.

 

24.09.2014.

II САЈАМ РАЗМЕНЕ У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ


У организацији „FICE Srbija“ у хотелу „Crown Plaza“ одржан је II сајам размене у области социјалне заштите који је отворио државни секретар за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић.

Око 25 институција и организација социјалне заштите из Србије представило је своје потребе и пројекте везане за унапређење квалитета живота деце и младих о којима брину. Центар се овом приликом представио са пројектом „Криза као нова шанса – подршка деци из поплављених подручја“. Сајам је посетило 39 представника друштвено одговорних компанија и предузећа, као и племенитих појединаца који су са тринаест организација потписали донаторски протокол – договор о даљој сарадњи и партнерству у бризи о рањивим групама. Иако Центар није био међу установама које су успеле да остваре сарадњу са донаторима настављамо наш даљи рад и залагање на обезбеђивању помоћи деци на хранитељству и њиховим хранитељима.

 Колегинице из Центра у разговору са потенцијалним донаторима – Мартине Тобе (''Дечија перспектива“, Холандија) и Милена Јакшић (Dale Carnegie Training)

Колегинице из Центра у разговору са потенцијалним донаторима – Мартине Тобе (''Дечија перспектива“, Холандија) и Милена Јакшић (Dale Carnegie Training)

 

01.09.2014.

ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ШВЕДСКЕ У ЦЕНТРУ ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ


Центар за породични смештај и усвојење Београд био је домаћин делегацији шведске организације MIA, Swedish Intercountry Adoptions Authority. Том приликом представили смо нашу установу, упознали их са традицијом хранитељства у Србији и резултатима вишегодишње реформе у овој области. Показало се да делимо исте стручне стандарде, бриге и идеје везане за заштиту деце и даље унапређење квалитета хранитељског смештаја. Наши гости су као посебне квалитете хранитељства у нашој средини препознали концепт подељене одговорности за дете, јасно разграничавање улога кључних актера у заштити деце, високо структуирану обуку и процену кандидата за хранитељство, као и континуирану едукација и подршку хранитељима током бављења хранитељством. На крају сусрета смо се поздравили уз жеље да се, уколико се укаже прилика, поново видимо са Karin Juhlen, Lena Ingvarsdotter i Marie Alm и наставимо дискусију и размену искустава на тему хранитељства и усвојења.

 Колегинице из Центра са гошћама из Шведске

Колегинице из Центра са гошћама из Шведске

 

28.07.2014.

ЕКСКУРЗИЈА ЗА ДЕЦУ ИЗ ПОПЛАВЉЕНИХ ПОДРУЧЈА


Након боравка на Копаонику и Златибору, за децу која живе у хранитељским породицама је 22.07. и 23.07.2014. организована екскурзија.  Посредством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања екскурзију су организовали Удружење осигуравача Србије и Глобус травел са Удружењем као донатором. Деца су се вратила са екскурзије пуна утисака. Проширили су круг својих пријатеља дружећи се са вршњацима из других градова у Србији, обишли су ЗОО врт, знаменитости Калемегдана, Храм Светог Саве. Наредног дана су били гости Националне возачке академије где је за њих осмишљен занимљив програм везан за безбедност у саобраћају. Добродошлицу им је пожелео ресорни министар Александар Вулин.

 Предавање у Националниој возачкој академији

Предавање у Националној возачкој академији

 

03.07.2014.

ТРИБИНА – УРГЕНТНО ХРАНИТЕЉСТВО


У Центру је одржан стручни скуп на тему „Развој ургентног хранитељства“ са циљем упознавања са смерницама за развој ургентног хранитељства. Трибина је организована у оквиру пројекта Развој ургентног хранитељства и припрема система социјалне заштите за оснивање и почетак рада Центра за породични смештај и усвојење АП Војводине, који подржава надлежно Министарство, УНИЦЕФ и Фондација Новак Ђоковић.

 Модератор Светлана Миленковић са учесницима трибине

Модератор Светлана Миленковић са учесницима трибине

 

02.07.2014.

ПОДЕЛА ЛИЦЕНЦИ


Србијанка Ђорђевић, директорка Коморе социјалне заштите уручила је данас лиценце запосленима у Центру. Запослени су такође имали прилику и да са директорком Коморе продискутују на теме које су од значаја за рад у области социјалне заштите.

 Подела лиценци у Центру

Подела лиценци у Центру

 

01.07.2014.

ДЕЦА НА ХРАНИТЕЉСТВУ НА ЗЛАТИБОРУ


Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Центар за породични смештај и усвојење Београд организовали су на Златибору одмор за 26. оро деце из Обреновца, Лазаревца и Ваљева у периоду од 22.06. до 28.06.2014. године. Група узраста од седам до 19 година била је смештена у вили „Кедар“ у којој је била организована и исхрана. За децу је током боравка уз помоћ донатора организован и излет до Сирогојна и Стопића пећине, уступљени су им базен и спортска игралишта, а такође су имали прилику и да на ранчу „Зова“ испробају јахање коња.

 Деца на хранитељству на Златибору

Група деце из Обреновца, Лазаревца и Ваљева са колегиницама из ЦПСУ Београд

 

25.06.2014.

ПОМОЋ УГРОЖЕНИМ ХРАНИТЕЉСКИМ ПОРОДИЦАМА


У присуству Александра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Marinosa Vathisa председника извршног одбора Војвођанске банке као и Зорана Радовановића испред компаније Dale Carnegie Training у Центру за породични смештај и усвојење Београд уручена је помоћ за хранитељске породице које су биле принуђене да услед поплава напусте своје домове.

 Помоћ угроженим хранитељским породицама

Министар Александар Вулин са директорком Центра и представницима Војвођанске банке и Dale Carnegie Training - а

Запослени у Војвођанској банци и компанији Dale Carnegie Training и њихови пријатељи сакупљањем новчаних средстава обезбедили су неопходну помоћ у вредности од 1 милион динара од које је купљено око 60 уређаја беле технике, фрижидера, веш машина и шпорета за угрожене хранитељске породице.

 

19.06.2014.

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ЛАСЛО ЧИКОШ У ЦЕНТРУ


Гост Центра 19. јуна био је државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања господин Ласло Чикош. Том приликом је са директорком Центра мр Добрилом Грујић разменио искуства из области социјалне заштите, а такође су представљени и резултати рада Центра на петогодишњем нивоу и дискутовано је о даљим плановима у раду Центра.

 Државни секретар Ласло Чикош у Центру

Државни секретар Ласло Чикош

 

11.06.2014.

ДЕЦА ИЗ ОБРЕНОВЦА НА КОПАОНИКУ


Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Центар за породични смештај и усвојење Београд организовали су на Копаонику одмор за 24. оро деце из Обреновца у периоду од 28.05. до 04.06.2014. године. Деца узраста од 6 до 17 година била су смештана у Конацима, а исхрана је обезбеђена у хотелу Гранд. Такође, хотел Гранд је деци уступио на коришћење играоницу, куглану, базен, као и терен за спортске активности. Децу је посетио министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин. Са овог одмора сва деца су се вратила здрава и пуна лепих утисака.

http://www.tanjug.rs/videoDet.aspx?galID=129815

 Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин са децом из хранитељских породица

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин са децом из хранитељских породица

 

20.05.2014.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЦЕНТРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД


У поплавама које су погодиле нашу земљу преко 55 хранитељских породица и деце о којој они брину су евакуисани. Многи хранитељи су се интересовали како могу да помогну. Овим путем вас обавештавамо да су хранитељима и деци потребни: доњи веш, обућа, хигијена, прехрамбене намирнице, играчке...

Контакт особа ЦПСУ Београд: Ивана Лишанин, тел: 060 88 11 224

 

22.04.2014.

ЈОШ ЈЕДАН ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМ


„Изградимо мостове – подршка деци на хранитељству у васпитно – образовном систему“ је нови програм Центра за породични смештај и усвојење Београд, аутора Весне Аргакијев и Светлане Миленковић,  који је одобрен одлуком Завода за унапређивање образовања и васпитања.

С овим програмом Центар је учествовао на Конкурсу за одобравање програма стручног усавршавања наставника, васпитача, стручних сарадника и директора за школску 2014/2015 и 2015/2016. годину, чија реализација ће образбедити бољу сарадњу са школама, виши ниво интегрисања деце у школску средину и адекватна школска постигнућа.

 


 Covid-19
 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Акредитовани програми
 Искуства хранитеља