Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Архива > Архива вести 2016. година
Latinica     English  

АРХИВА ВЕСТИ

2016. година

09.11.2016.

НОВА ГОДИНА КУЦА НА ВРАТА ДЕЦЕ НА СМЕШТАЈУ У ХРАНИТЕЉСКИМ ПОРОДИЦАМА


Поштовани,

Брзо је прошла година дана и ево већ дочекујемо 2017. годину...

Деца су спремна. Писање писама Деда Мразу је одавно почело. Смишљају се разни поклони и разлози зашто би неко баш добио лутку, аутомобил, лопту или слаткише. Скромне су дечије жеље. А ми имамо пуно наде да ћемо успети да им обезбедимо бар мали део те њихове жеље.

Осим наде, немамо пуно могућности за реализацију дечијих жеља, с обзиром да се финансирамо из буџета Републике. Наша материјална ситуација се не мења али се мења број деце на смештају у хранитељским породицама. Њих је све више.

Не мењају се ни дечије жеље. Оне су увек исте. Поред сигурности, мира и љубави деци су потребне и неке играчке или активности које би им измамиле осмехе и изазвале осећање задовољства зато што неко још мисли на њих, неко још брине о њима и жели им срећу.

Ми желимо да уз вашу подршку обезбедимо деци представу, балоне и скроман поклон, поводом обележавања Нове Године.

Уколико препознате важност учествовања у овој акцији и имате могућност за то, молимо вас да нас обавестите о томе у што краћем року. Такође, о томе ко смо ми и чиме се бавимо, можете сазнати и на сајту www.hraniteljstvocps.gov.rs

Срдачно вас поздрављамо и надамо сарадњи са вама.

Особа за контакт је Радмила Зорановић - правник у Центру за породични смештај и усвојење Београд, тел. 060/8811-204 и 069/200-76-23

                                                                                                              ДИРЕКТОР
         
мр Добрила Грујић

 Молба за донацију     Молба за донацију

 

06.10.2016.

КАМП МЛАДИХ НА 33. СВЕТСКОМ КОНГРЕСУ FICE INTERNATIONAL
– БЕЧ, АВГУСТ 2016.


Игор Којић, узорни студент Економског факултета у Београду, био је део тима младих који су одабрани да представљају своје земље на светском FICE конгресу у Бечу. На кампу је учествовало више од 60 младих и 20 одраслих са 4 континента, из 15 земаља света.

 Игор Којић

Игор је веома задовољан својим учешћем, процењује да је много научио о себи и другима. Говори о овом искуству као оном које се памти цео живот, описујући га као веома вредно.

 Камп младих на 33. Светском конгресу Fice International – Беч, август 2016. Камп младих на 33. Светском конгресу Fice International – Беч, август 2016.

Подељени у пет међународних група, млади су отворено и са пуно поверења говорили о себи, својој прошлости, плановима за будућност, добрим и мање добрим странама система социјалне заштите земаља из којих долазе. Млади су инспирисани слоганом „Буди промена“ („Be the change“) заједничким радом формулисали 10 приоритетних и сложених фактора који су од пресудног значаја за њихово даље напредовање, укључивање у друштво и вођење продуктивног живота. Млади сматрају да је важно да сви имају једнака права и шансе, лакши приступ академским стипендијама, подршку мотивисаних и подржавајућих стручњака, као и ментора коме би могли да се обрате уколико имају потребу за подршком.

 Камп младих на 33. Светском конгресу Fice International – Беч, август 2016. Камп младих на 33. Светском конгресу Fice International – Беч, август 2016.

 

01.08.2016.

ТРЕЋИ КАМП ЗА БРАЋУ И СЕСТРЕ


У складу са годишњим планом рада наше установе, наставили смо реализовање активности за браћу и сестре који одрастају у различитим хранитељским породицама. У периоду од 17 - 23.07.2016. године на Дивчибарама је одржан трећи камп за браћу и сестре на ком је учествовало 20 деце. Реализатори кампа били су саветници ЦПСУ Београд - Миодраг Петровић, Бојана Пуцаревић и Љиљана Скробић. Током седам дана реализоване су две групе активности - активности усмерене на рад на животној причи деце и спортско- рекреативни и забавни садржаји.

 Трећи камп за браћу и сестре Трећи камп за браћу и сестре

Организовани су одлазак на базен, јахање коња, подизање шатора и оријентиринг, часови стрељаштва, мачевање, као и многе необичне активности ( bubble фудбал, slip&slide, зорбинг на трави, пењање на вештачку стену, вожња четвороточкаша) у којима су деца по први пут учествовала. Браћа и сестре су имали прилику да кроз забавне активности створе заједничка искуства и успомене, док је рад на животној причи допринео интеграцији појединачних искустава сиблинга и изградњи кохерентне животне приче.

Осмеси деце као и њихови аутентични искази и овај пут најбоље говоре у прилог остварености циљева кампа.

 Трећи камп за браћу и сестре

„Овај камп ми се свидео зато што сам могла са братом и сестром да проведем неко време на предивном месту као што су Дивчибаре. Свидело ми се зато што смо сваког дана имали разне забавне активности и у њима смо брат, сестра и ја учествовали као тим.“ (учесница кампа, 18 година)

„Овај камп ме је највише зближио са сестром. Камп ћу заувек памтити јер нам је било јако лепо и волела бих да се то понови.“ (учесница кампа, 14 година) 

 Трећи камп за браћу и сестре Трећи камп за браћу и сестре

 

19.07.2016.

ЛЕТОВАЊЕ ДЕЦЕ И МЛАДИХ ИЗ ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА НА ЗАКИНТОСУ


У периоду од 04.06.2016. до 13.06.2016. деца и млади из хранитељских породица са подручја града Београда, Колубарског и Мачванског округа су боравила на грчком острву Закинтос, у месту Лаганас, што је било прво организовано летовање у иностранству за тако велику групу деце и младих.

 Летовање деце и младих из хранитељских породица на Закинтосу Летовање деце и младих из хранитељских породица на Закинтосу

Летовање је реализовано уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања захваљујући туристичкој агенцији Inter Holidays, чији је власник господин Димитрис Накос, а директор експозитуре у Београду госпођа Јелена Зеленовић. Бригу о деци и младима су водили стручни радници ЦПСУ Београд. Наш домаћин у Грчкој је био господин Јоргос Фармакис. Он је креирао програм летовања који заслужује највишу оцену.

Деца су упознала највеће знаменитости острва: главни град и луку Занте са његовим трговима, црквoм и живописним уличицама; видиковац са кога се може фотографисати чувена плажа Навајо; најстарију маслину на острву ... Острво плени бујном вегетацијом, а море прелепих боја - од тиркизних до модрих, пешчане плаже, остаће дуго у сећању  деце и њихових пратилаца.

 Летовање деце и младих из хранитељских породица на Закинтосу

Целодневно крстарење комфорним бродом је пружило прилику за уживање у задивљујућим призорима плавих пећина, купање на пучини у кристално чистом мору и на плажи Навајо која представља најчувенију атракцију острва. До ове плаже се не може доћи копном. Позната је и по имену Shipwreck – бродолом. На њој се и данас налази насукана олупина брода којим су наводно кријумчарене цигарете из Турске. Призор је толико леп и нестваран да га је тешко описати речима.

 Летовање деце и младих из хранитељских породица на Закинтосу Летовање деце и младих из хранитељских породица на Закинтосу

Излет специјалним бродом који има провидно стаклено дно је још један у лепези незаборавних доживљаја са овог летовања. Пред децом се отворио подводни свет а најсрећнији су видели ретку врсту корњача из рода Caretta Caretta, још једну атракцију Закинтоса, у њиховом природном окружењу.

Дан проведен у аква парку донео је нову радост и уживање и употпунио позитивне утиске са незаборавног летовања као и време проведено на малом, прелепом  приватном острву Камео на коме смо били једини гости.

 Летовање деце и младих из хранитељских породица на Закинтосу Летовање деце и младих из хранитељских породица на Закинтосу

Током летовања, у сваком тренутку и у свим ситуацијама: у објекту у коме су били смештени, продавницама, ресторанима, на улици, плажи,  деца су осећала прихватање и пријатељство. Томе су свакако допринели њихови квалитети – прилагођено понашање, вештине комуникације, уважавање туђих потреба...

У жељи да следеће године нека друга група деце добије прилику да ужива пределима и знаменитостима  нове средине, развија самосталност и друге животне вештине на посебан начин, стекне нова искуства у дружењу са вршњацима, прошири круг пријатеља, још једанпут се захваљујемо свима који су учествовали у организацији, реализацији летовања и бринули да потребе деце буду задовољене.

 Летовање деце и младих из хранитељских породица на Закинтосу Летовање деце и младих из хранитељских породица на Закинтосу

 

19.07.2016.

ПОВРЕМЕНО ХРАНИТЕЉСТВО У МЕДИЈИМА


Гостовање директорке Центра за породични смештај и усвојење Београд, Добриле Грујић, у емисији „Тако стоје ствари“ на тему повременог хранитељства - РТС1, 07.06.2016. године.


 

21.06.2016.

ЈОШ ЈЕДНА АКТИВНОСТ ЗА СИБЛИНГЕ НА ХРАНИТЕЉСТВУ


Центар за породични смештај и усвојење Београд наставља са активностима за браћу и сестре који живе у различитим хранитељским породицама. Овог пута одржан је викенд камп на Дивчибарама у периоду од 27-29. маја 2016. године. Учесници овог кампа, њих 17, су иначе раније учествовали у шестодневном камп програму.

 Још једна активност за сиблинге на хранитељству Још једна активност за сиблинге на хранитељству

Током кампа организоване су шетње, вожња туристичким возићем, оријентиринг, јахање коња, музичке и спортске игре. Викенд камп су реализовале саветнице Бојана Пуцаревић и Љиљана Скробић, уз свесрдну подршку Јелене Скробић волонтерке Центра.

 Још једна активност за сиблинге на хранитељству

Као и претходни, овај камп је деци много значио, посебно у делу развијања братско-сестринских односа и изградње идентитета.

 

14.04.2016.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА БРАЋЕ И СЕСТАРА


Центар за породични смештај и усвојење Београд је ове године, по први пут, поводом Дана браће и сестара, организовао манифестацију дружења деце, браће и сестара на хранитељству. Манифестација је одржана на броду Јахтинг клуба Кеј. На крстарењу Дунавом и Савом уживало је 150 деце и хранитеља, а деца су се посебно обрадовала анимацији која је обухватила различите игре, као и маскирањe. Гости на манифестацији били су и представници Градског центра за социјални рад у Београду. У име Центра за породични смештај и усвојење Београд гостима се обратила руководилац службе Светлана Миленковић.

 Обележавање Дана браће и сестара

Манифестација је организована 10. априла 2016. године, по узору на неке земље у којима таква традиција већ постоји. Дружење браће и сестара на хранитељству и њихових хранитеља организовано је и са идејом да један дан у години, и у нашој средини, постане традиционално посвећен обележавању важности односа између браће и сестара, као најтрајнијих и најважнијих односа у животу сваке особе. Ове године Дан браће и сестара посветили смо браћи и сестрама на хранитељству који живе у различитим хранитељским породицама.

 Обележавање Дана браће и сестара

Ношени позитивним утисцима учесника манифестације изражавамо наду да ћемо успети у намери да успоставимо традицију обележавања 10. априла - Дана браће и сестара као једну од активности програма које наш Центар спроводи у области подршке развоја сиблиншких односа.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ АРХИВУ

 


 Covid-19
 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Акредитовани програми
 Искуства хранитеља