Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Интернационална конференција о хранитељству
Latinica     English  

ПИСМА ПОДРШКЕ УЧЕСНИКА ИНТЕРНАЦИОНАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ


у Београду децембра 2013. године

  Преузмите документ

 

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ХРАНИТЕЉСТВУМинистарство рада, запошљавања и социјалне политике и Центар за породични смештај и усвојење Београд, поводом петогодишњице рада овог центра, организовало је Интернационалну конференцију о хранитељству под називом: ИЗАЗОВИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ПОЧЕТКУ 21. ВЕКА – ИСКУСТВА КОЈА КРЕИРАЈУ БУДУЋНОСТ. Конференцију је отворила државни секретар Бранкица Јанковић, која је говорила о реформским резултатима у домену заштите деце у Србији.


Београд, Бранкица Јанковић државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о подршци хранитељским породицама

Бранкица Јанковић је истакла да је тренутно у Србији око 6.000 деце смештено у више од 4.300 хранитељких породица. Укупан број деце на хранитељству повећава се за око 10 одсто годишње, док се број деце без родитељског старања у установама за 5 година упола смањио. Више од 7.500 деце и младих одвојено је од својих родитеља: 80 одсто њих смештено је у хранитељским породицама, а преосталих 20 одсто у установама социјалне заштите. Бранкица Јанковић је нагласила да Србија спада у земље са најнижом стопом институционализације у Европи, а да се у периоду од 2000. до 2011. године, укупан број деце и младих смештених у установама социјалне заштите смањио за скоро половину, а највеће смањење остварено је у узрасној групи до три године – 81 одсто.


Београд, Бранкица Јанковић државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о тешком проналажењу хранитељских породица за децу са посебним потребама

„Министарство улаже велике напоре да унапреди квалитет живота деце која не могу да расту у својим биолошким породицама, а резултати који су постигнути огледају се кроз значајно смањен број деце и младих у институцијама, вишеструко повећан број деце на смештају у хранитељским породицама, повећан број усвојене деце, затварање једног броја домова за децу, оснивање центара за породични смештај и усвојење, интензивирано унапређење заштите особа са инвалидитетом на смештају у установама социјалне заштите, утврђивање стандарда организације рада центара за социјални рад, утврђивање стандарда услуга социјалне заштите, развој услуга на локалном нивоу, процес акредитације програма обуке за запослене, процес лиценцирања, оснивање Коморе социјалне заштите“, изјавила је државна секретарка, Бранкица Јанковић.


Београд, Бранкица Јанковић државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, о успеху Центра за породични смештај и усвајање

Први део коференције закључила је мр Добрила Грујић, директор Центра за породични смештај Београд, излагањем о теми „Нова пракса у заштити деце на хранитељству – иновативни приступ у раду Центра за породични смештај и усвојење.

Конференција је организована с циљем сагледавања резултата вишегодишњег рада на реформи у области заштите деце без родитељског старања и развоја стандарда квалитета њихове заштите. У овој области Република Србија је остварила значајан напредаки тренутно је земља са најнижом стопом институционализације у Европи.


Београд, Добрила Грујић директорка Центра за породични смештај и усвајање Београд, о резултатима петогодишњег рада Центра

Конференција је окупила 170 учесника, од чега 54 из иностранства. Предавања су одржали представници Велике Британије, Шпаније, Пољске, Швајцарске, Холандије, Чешке, Хрватске, Бугарске, Румуније, Републике Српске. Учешће у раду конференције имаће и Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија, Нигерија, а своје радове су доставили и представници Индије и Јужноафричке Републике и Босне и Херцеговине.


Београд, Интернационална конференција "Изазови хранитељства за почетак 21 века" покривање

 

ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ О ХРАНИТЕЉСТВУ


  Добрила Грујић

  Beata Kulig

  Домагој Кронстеин, Инес Шкрабић - Аничић и Божена Хорват - Алајбеговић

  Дубравка Марушић

 

 Презентације са Конференције о хранитељству

 

  Ивана Мауровић

  Иванка Дуган

  Jim Rose

  Jorge F del Valle

  Liliana Gusu, Tatiana Burcel

  Маја Лаклија

  Марија Митић

  Марта Миклушакова

 

 Презентације са Конференције о хранитељству

 

  Нада Фурјан

  Pascal Rudin

  Plamena Zafirova i Diyana Georgieva

  Rob van Pagge

  Станка Стјепановић

  Тамара Борисављевић, Тијана Јауковић и Миодраг Петровић

 

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О ХРАНИТЕЉСТВУ

 

Поштоване колеге,

Центар за породични смештај и усвојење Београд ове године организује, по први пут, Интернационалну конференцију о хранитељству на којој жели да подели искуства са експертима широм света, како би заштита деце била у складу са њиховим потребама и њиховом добробити.

Наш центар је формирала Влада, пре пет година, у процесу реформе система социјалне заштите с циљем да се заштита деце у Србији унапреди, те је надлежно Министарство рада, запошљавања и социјалне политике покровитељ организације ове конференције.

Ми запослени у Центру (има нас 40) се трудимо да у наш рад уградимо најбоље што знамо, свесни да стално морамо да учимо. Поносни смо што смо део позитивних промена у систему заштите деце у нашој земљи. Верујемо да можемо више и боље. Зато нам је ова конференција потребна.

Конференција ће бити у Београду, 16 i 17. децембра 2013. године. Тема конференције је:

ИЗАЗОВИ ХРАНИТЕЉСТВА НА ПОЧЕТКУ 21. ВЕКА
– ИСКУСТВА КОЈА КРЕИРАЈУ БУДУЋНОСТ -

 

Верујемо да су искуства ваше куће и стручњака драгоцена и да своје резултате, дилеме и изазове можете да поделите са другим, врсним стручњацима који ће бити са нама.

Можете презентовати свој рад или отворити расправу на неку од следећих тема: организација рада на заштити деце применом хранитељства, облици подршке деци и хранитељима, процена хранитељских породица, биолошке породице деце на хранитељству, школовање деце, понашање деце, здравље деце, компетенције хранитеља, компетенције стручњака, обуке хранитеља и професионалаца, усвојење деце са хранитељства, резултати истраживања у области хранитељства, или било коју релевантну тему по вашем избору.

За ваше излагање биће издвојено 30 минута за презентацију и 30 минута за размену са осталим учесницима. Језици на којима ће се излагати: енглески и српски.

Трошкове излагача: смештај и превоз обезбеђује организатор, односно Центар за породични смештај и усвојење Београд. Остали учесници сами сносе трошкове смештаја и превоза. Детаљније ћемо вас о трошковима информисати након разматрања пријава на Комисији за припрему конференције, с обзиром да ће број учесника утицати и на трошкове.

Пријаве доставити на обрасцу у прилогу, на мејл адресу:
ivana.lisanin@hraniteljstvocps.gov.rs

за Ивану Лишанин или поштом: ЦПСУ Београд, Радослава Грујића 17, за Ивану Лишанин, број телефона: +381 60 88 11 224, до 15 октобра 2013. године.


Директор        
мр Добрила Грујић

  Апликациона форма

 


 Covid-19
 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Акредитовани програми
 Искуства хранитеља