Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Архива > Мрежа подршке, донатори, волонтери
Latinica     English  

МРЕЖА ПОДРШКЕ

 

 

Мрежа подршке деци на хранитељству

 

Центар за породични смештај и усвојење Београд покреће акцију под називом „Ширимо мрежу подршке деци на хранитељству“.

Организована акција има за циљ да развија солидарност и мотивише људе да чине добро.

Посебан циљ је да деца на хранитељству развијају своју мотивацију и веру у сопствене вредности и постижу позитивне успехе у свим областима свога развоја и посебно образовања.

Центар је установа коју је основала Влада Републике Србије 2008. године и којој је поверен одговоран задатак у процесу реформе система социјалне заштите и изградњи квалитета заштите деце на хранитељству.

Бринемо о 1050. деце на хранитељству и 680 хранитељских породица и то на територији Града Београда, Мачванског и Колубарског округа.

Стално праћење и сусрети са децом и хранитељима у овом периоду омогућили су нам да боље сагледамо потребе деце и развијамо активности којима ће се живот и развој деце у хранитељским породицама одвијати у правцу остваривања свих њихових потенцијала.

Животне приче ове деце су обојене бројним губицима, променама средине, честим прекидима започетих активности, што се одражава на њихов развој и слику о себи. Многима је потребна стална подршка како би се са тим изборили.

Да би смо помогли да се деца брже опораве, потребна је додатна подршка:

 •  за рад са децом за побољшање школских резултата- помоћ у учењу;
 • за психосоцијалну подршку деци за превладавање последица тешких трауматских искустава;
 •  за подршку развоју талената у спорту, музици, ликовном и литерарном стваралаштву – набавка инструмената, плаћање чланарине за тренинге, и учешћу на такмичењима, као и за набавку компјутера;
 • за плаћање школарине за студенте који су самофинансирајући;
 • за обезбеђивање станова за младе у процесу осамостаљивања;
 • за запошљавање.

Верујемо да постоје организације које могу у политици запошљавања увести праксу издвајања места за децу без родитељског старања, или стипендирати децу одговарајућих занимања, да има људи који имају вишак стамбеног простора који га на неко време могу уступити овим младим људима док се не снађу и стабилизују приходе за живот. То могу бити и викендице које ће за узврат ови млади људи одржавати.

Центар би организовао, пратио и подржавао децу у процесу осамостаљивања и био гарант доброчинитељима у очувању њихове имовине.

Центар већ има позитивно искуство у остваривању сарадње у интересу деце.

Наш основни принцип је да се о утрошеним средствима или ефектима рада волонтера повратно информише сваки донатор.

 Позивамо све владине и невладине организације и појединце – грађане да се јаве Центру за породични смештај, на телефоне: 011/2421-191, 011/2421-173 или на e-mail office@hraniteljstvocps.gov.rs,

ДИРЕКТОР

мр Добрила Грујић

 

Позив за обезбеђивање донације за децу на хранитељству

 

Центар за породични смештај деце и омладине покреће акцију под називом „Ширимо мрежу подршке деци на хранитељству“. Обратили смо се бројним организацијама и позвали их да пронађу у оквиру своје делатности могућност подршке деци на хранитељству или у оквиру развоја друштвене солидарности определе неки вид помоћи нашој деци.

Центар је установа коју је основала Влада Републике Србије 2008. године с циљем да својим радом побољша квалитет живота ове деце.

Стално праћење и сусрети са децом и хранитељима у овом периоду омогућили су нам да боље сагледамо потребе деце и развијамо активности којима ће се живот и развој деце у хранитељским породицама одвијати у правцу остваривања свих њихових потенцијала.

Животне приче ове деце су обојене бројним губицима, променама средине, честим прекидима започетих активности, што се одражава на њихов развој и слику о себи. Многима је потребна стална подршка како би се са тим изборили.

У Београду има 533. деце у хранитељским породицама узраста од 0-26 година. Око 40% ове деце има потребу за интензивнијом подршком.

 

Организована акција има за циљ да развија солидарност и мотивише људе да чине добро.

Посебан циљ је да деца развијају своју мотивацију и веру у сопствене вредности и постижу позитивне успехе у свим областима свога развоја и посебно образовања.

 


До сада смо издвојили потребе деце за:

 • психосоцијалном подршком – ширење сарадње са стручњацима у школама и вртићима и другим установама за подршку деци у превладавању криза,
 • подршком развоју талената у спорту, музици, ликовном и литерарном стваралаштву – набавка инструмената, плаћање чланарине за тренинге,
 • професионалној оријентацији и припреми за упис у средњу школу или факултет,
 • учешћу на такмичењима,
 • помоћи у учењу у циљу достизања потребног знања због пропуста у школовању – потреба за волонтерима који ће помагати деци у учењу,
 • коришћењу услуга спортских и културних центара – улазнице за базене, теретане, спортске и културне догађаје ...
 • набавци компјутера;
 • плаћању школарине за студенте који су самофинансирајући;
 • обезбеђивању станова за младе у процесу осамостаљивања;
 • запошљавању.

Висок проценат деце на хранитељству нема рачунаре, талентованој деци за музику недостају инструменти, спортисти немају средстава за одлазак на такмичења а многи одустају да се баве спортом или музиком јер за то немају довољно средстава.

За један број деце потребно је обезбедити средства за хируршке интервенције или лекове, помагала.

Млади на хранитељству који завршавају школу и крећу путем осамостаљивања суочавају се одмах са проблемом запошљавања и становања – са проблемом преживљавања. Овај период у њиховом животу поново реактивира осећање усамљености, неизвесности, страха …

Верујемо да постоје организације које могу у политици запошљавања увести праксу издвајања места за децу без родитељског старања, или стипендирати децу одговарајућих занимања, да има људи који имају вишак стамбеног простора који га на неко време могу уступити овим младим људима док се не снађу и стабилизују приходе за живот.

То могу бити и викендице које ће за узврат ови млади људи одржавати.

Центар за породични смештај би организовао, пратио и подржавао децу у процесу осамостаљивања и био гарант доброчинитељима у очувању њихове имовине.


Досадашњи резултати


Центар већ има позитивно искуство у остваривању сарадње у интересу деце.

У оквиру пројекта „Посебна брига за посебне потребе“ Save the Children издваја посебна средства за опремање деце и хранитељских породица, као и за стручну подршку деци с тешкоћама у развоју која се смештају у хранитељске породице. – 40. деце

Секетаријат за социјалну заштиту Града Београда финансира пројекат „помоћ у учењу деци ромског порекла која су на хранитељству – 40. деце.

Г-ђа Никол Вордсворд, супруга британског амбасадора организовала је хуманитарну модну ревију чији је аутор Весна Стојковић. Средствима прикупљеним на овој ревији Центар је купио 3 рачунара које данас поклањамо младима у хранитељским породицама.

Један рачунар обезбедила је организација Save the Children за дечака са посебним потребама који ће данас бити предат.

Са Националном служба за запошљавање отварамо сарадњу за рад на професионалној оријентацији деце.

Библиотека Града је обезбедила бесплатне чланске карте за сву децу на хранитељству и учешће деце у радионицама које организују библиотеке.


* * *


Ово је почетак акције. Ми верујемо да овакав вид подршке деци може значајно променити њихов живот и развој. Верујемо и да има добрих људи којима ће ова акција бити шанса да добро у себи поделе са другима.

Сви доброчинитељи ће бити обавештени за шта су и коме опредељена њихова средства и моћи ће да прате ефекте доброчинства.

Позивамо све владине и невладине организације и појединце – грађане да се јаве Центру за породични смештај, на телефоне:

 

011/2421-191, 011/2421-173

  


 Covid-19
 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Акредитовани програми
 Искуства хранитеља