Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Вести
Latinica     English  

ВЕСТИ

26.10.2017.

КОНФЕРЕНЦИЈА „УНАПРЕЂЕЊЕ ПРАВА ДЕТЕТА КРОЗ ЈАЧАЊЕ СИСТЕМА ПРАВОСУЂА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ“


Конференција је одржана 25.10. и 26.10.2017. године у хотелу Метропол и представља део пројекта „Јачање система правосуђа и социјалне заштите како би се унапредила дечија заштита у Србији“, а коју спроводи УНИЦЕФ у партнерству са Министарством правде и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Конференцији је присуствовала в.д. директора Мирјана Новаков и стручнуи радник, психолог, Светлана Миленковић.

 

25.10.2017.

ФЕСТИВАЛ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ БЕОГРАДА


 Фестивал социјалне заштите Београда  Фестивал социјалне заштите Београда

Центар за породични смештај и усвојење Београд је учествовао дана 24.10.2017. у раду Фестивала социјалне заштите Београда и тим поводом изложио је на свом штанду штампани материјал, а психолог Центра Светлана Миленковић изложила је рад на тему „Хранитељство за децу без родитељске пратње у ситуацији миграције“. Фестивалу је присуствовала в.д. директора Мирјана Новаков и седам стручних радника Центра за породични смештај и усвојење Београд.

 Учешће на 22. Октобарским сусретима у Нишу

 

21.10.2017.

УЧЕШЋЕ НА 22. ОКТОБАРСКИМ СУСРЕТИМА У НИШУ


 Учешће на 22. Октобарским сусретима у Нишу

Од 20.10.-21.10.2017. године одржани су 22. Октобарски сусрету у социјалној заштити у организацији Центра за социјални рад Ниш. Стручни радници Центра за породични смештај и усвојење Београд учествовали су у раду са темом „Хранитељство за децу без родитељске пратње у ситуацији миграције“.

 

01.10.2017.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ „ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ“


 Обележавање „Дечије недеље“  Обележавање „Дечије недеље“

Чланови Удружења хранитеља Шабац су дана 01.10.2017. године обележили почетак ,,Дечије недеље“ организованим дружењем деце и хранитеља из Шапца, Лознице, Ваљева, Београда и Сремске Митровице, у Шапцу испред Храма Св. Тројице, на Летњиковцу. У организацији Центра за породични смештај и усвојење Београд, обезбеђен је аутобус за хранитеље и децу са подручја Обреновца, Чукарице, Сурчина и других делова Београда. Дружењу је присуствовала в.д.  директора Мирјана Новаков.

 

15.08.2017.

ПРВИ ХУМАНИТАРНО ЗАБАВНО РЕКРЕАТИВНИ ТЕНИСКИ ТУРНИР У ОРГАНИЗАЦИЈИ РОТАРИ КЛУБА


 Први хуманитарно забавно рекреативни тениски турнир у организацији Ротари клуба

Дана 12.08.2017. године, одржан је први хуманитарно-забавни-рекреативни тениски турнир у организацији Ротари клуба из Београда, а са циљем да се прикупе одређена средства која ће бити донирана Центру за породични смештај и усвојење Београд.

 Први хуманитарно забавно рекреативни тениски турнир у организацији Ротари клуба

Иницијативу је дао сам Ротари клуб, а ми смо се радо одазвали позиву. На тениским теренима ТК,,Бања“, провели смо дивно послеподне и још једном потврдили добру сарадњу са Ротари клубом, који је и ранијих година показао великодушност према деци на смештају у хранитељским породицама.

 Први хуманитарно забавно рекреативни тениски турнир у организацији Ротари клуба

 

19.06.2017.

УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ ЦЕНТРУ И ДИРЕКТОРКИ ЦЕНТРА ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У СРБИЈИ


На Конкурсу за доделу Републичких награда за 2015. годину, прву Републичку награду Повељу је однела директорка Центра за породични смештај и усвојење Београд у категорији појединаца, док је Центар однео Републичку награду Повељу у категорији установа. Награде су уручене 31.05.2017. године, на Дивчибарама, када је реализован и стручни скуп са темом ,,Даљи правци развоја система социјалне заштите-положај ЦСР у судским поступцима“. Скуп је организовало Удружење стручних радника социјалне заштите Србије и Асоцијација центара за социјални рад Србије у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Тада се директорка Центра обратила присутнима, уз захвалност исказујући своје уверење да су сви заједно у овом систему допринели томе да Центар однесе награду и да ће и у будућности сарађивати сви актери у социјалној заштити, а нарочито центри за социјални рад и Центар за породични смештај и усвојење. Поред поменутих, скупу су присуствовали и уручене су награде и осталим добитницима награда.

 Добитници Републичке награде Повеље на додели награда 31.05.2017. године

Добитници Републичке награде Повеље на додели награда 31.05.2017. године

 Директорка Центра и запослени у Центру на додели награде

Директорка Центра и запослени у Центру на додели награде

 

24.05.2017.

УЧЕШЋЕ НА СТРУЧНОМ СКУПУ „ВРТИЋ КАО СИГУРНА БАЗА: УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ВРТИЋА И УСТАНОВА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ОБЛАСТИ ХРАНИТЕЉСТВА“


Скуп је реализован 13. маја 2017. године у Новом Саду, у организацији ЦПСУ Нови Сад, Филозофског факултета у Новом Саду, Центра за подршку раном развоју и породичним односима „Хармонија“ (Нови Сад) и Немачке развојне сарадње коју имплементира GIZ.

 Учешће на стручном скупу „Вртић као сигурна база: унапређење сарадње вртића и установа социјалне заштите у области хранитељства“

Представник ЦПСУ Београд је била Весна Аргакијев, дипл.педагог, реализатор едукативних програма и супервизор, која је излагала рад: „Изградимо мостове – сарадничка брига о деци“.

 

04.05.2017.

ЧЕТВРТИ КАМП ЗА БРАЋУ И СЕСТРЕ


И ове године Центар за породични смештај и усвојење Београд наставио је реализовање активности за браћу и сестре који одрастају у различитим хранитељским породицама. У периоду од  25.04.-01.05.2017. године у Рожанству  је одржан четврти камп за браћу и сестре на ком је учествовало 20 деце. Реализатори кампа биле су саветнице  ЦПСУ Београд Неда Марић, Бојана Пуцаревић и Љиљана Скробић.

 Четврти Камп за браћу и сестреа  Четврти Камп за браћу и сестре

Током седам дана реализоване су две групе активности - активности усмерене на рад на животној причи деце и спортско- рекреативни и забавни садржаји. Организовани су одлазак на базен, шетње, подизање шатора и оријентиринг, као и активности попут bubble фудбала, zip line, зорбинга на трави, пењања на вештачку стену. Деца су посетила Стопића пећину, музеј на отвореном Сирогојно, центар Златибора.

 Четврти Камп за браћу и сестре

Браћа и сестре су и овај пут имали прилику да кроз забавне активности створе заједничка искуства и успомене, док је рад на животној причи допринео интеграцији појединачних искустава сиблинга и изградњи кохерентне животне приче. За неку од деце ово је био први пут да учествују у овој активности Центра за породични смештај и усвојење Београд.

 Четврти Камп за браћу и сестре  Четврти Камп за браћу и сестре

 

04.05.2017.

ДАН БРАЋЕ И СЕСТАРА


Поводом Дана браће и сестара, 10.04.2017. године Центар за породични смештај и усвојење Београд по други пут је организовао манифестацију посвећену браћи и сестрама који одрастају у различитим хранитељским породицама.

 Дан браће и сестара  Дан браће и сестара

Манифестација је одржана на броду Јахтинг клуба Кеј. На крстарењу Дунавом и Савом уживало је 120 учесника. У име Центра за породични смештај и усвојење Београд гостима се обратила директорка Добрила Грујић. Учеснике је поздравио и Владимир Илић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Гости на манифестацији били су и представници Градског центра за социјални рад у Београду.

 Дан браће и сестара

Песник Љубивоје Ршумовић је са децом поделио своје форе и фазоне и децу која су дала најдомишљатије одговоре наградио је својим књигама. Током манифестације, децу су забаваљали и аниматори организујући рализличите игра и цртајући маске на лицима деце, чему су се деца посебно обрадовала.

 Дан браће и сестара  Дан браће и сестара

Охрабрени тиме што смо другу годину за редом обележили овај значајан дан препознајемо да смо на добром путу да успоставимо традицију да један дан у години буде посвећен обележавању важности односа између браће и сестара, као најтрајнијих и најважнијих односа у животу сваке особе.

 

03.05.2017.

Дневни лист Политика; Прича о Љубини и породици која јој помаже

Дневни лист Политика; Тема: Хранитељство и најава нових облика смештаја

 

06.04.2017.

КАМПАЊА У ЛОЗНИЦИ


Дана 03.04.2017. године је одржана промоција хранитељства у Дому културе ,,Вук Караџић“ у Лозници. Промоцији је присуствовало око 30 хранитеља. У истом дану је хранитељица Соња Јелић одржала промоцију своје књиге, која је направила увод за представљање кампање за промоцију хранитељства, која траје већ два месеца. У ту сврху је емитован Филм о хранитељству, који је режирао Марко Николић, а у коме глуме успешни хранитељи из Београда, као и хранитељи деце миграната из Шида и Ердевика. Такође, у филму су учествовали и свој допринос дали и наши познати глумци и писци, као што су Љубивоје Ршумовић, Иван Босиљчић, Тијана Чуровић и Феђа Стојановић.

 Представници Тима у Лозници

Представници Тима у Лозници

Дискутовало се о филму, о спорним стварима код смештаја миграната у хранитељске породице и највише недоумица заправо има око споразумевања са децом из угрожених земаља као што су Сирија, Пакистан, Авганистан, Ирак итд. Филм је мало помогао хранитељима у разјашњењу њихових недоумица али је то нарочито учинио пројектни тим Светлана Миленковић и Радмила Зорановић које су радо одговарале на питања хранитеља и по завршетку скупа, у нефорамалном разговору.

 Представници ЦПСУ Београд и   ЦПСУ Београд-РЈ Лозница

Представници ЦПСУ Београд и ЦПСУ Београд-РЈ Лозница

 

06.04.2017.

КАМПАЊА ЗА ХРАНИТЕЉСТВО У ВАЉЕВУ


Кампања коју спроводи Центар за породични смештај и усвојење Београд уз подршку Међународног комитета спаса је поред хранитеља на територији општине Раковица, Чукарица, Обреновац, представљена и хранитељима у Ваљеву.

 Мр Добрила Грујић, Катарина Кевић и Радмила Зорановић у општини Ваљево

Мр Добрила Грујић, Катарина Кевић и Радмила Зорановић у општини Ваљево

Дана 30.03.2017. године, у оппштини Ваљево је одржана фокус група са хранитељима, када им се обратила директорка Центра мр Добрила Грујић. Хранитељи су имали разна питања у вези хранитељства, као и смештаја деце миграната без пратње одраслих. Директорка је радо одговарала на сва питања хранитеља, а емитован је и филм о хранитељству, који је допринео бољем разумевању хранитељства уопште али нарочито хранитељства за малолетну децу у ситуацији миграције,а која су се без пратње одрасле особе нашла у нашој земљи.

 Хранитељи на скупу у општини Ваљево

Хранитељи на скупу у општини Ваљево

Супервизор Центра-РЈ Ваљево Катарина Кевић је организовала са својим колегама у РЈ Ваљево позивање хранитеља са територије општине Ваљево да присуствују овој промоцији кампање и одазвало се око 50 хранитеља.

 

06.04.2017.

КАМПАЊА ЧУКАРИЦА И РАКОВИЦА


 Представници ЦПСУ Београд

Представници ЦПСУ Београд

У месној заједници Михајловац, 25.03.2017. године је одржан скуп на коме је представљена кампања коју спроводи Центар за породични смештај и усвојење Београд. Хранитељи су се већ тог дана организовали поводом прославе годишњице Клуба хранитеља са општина Раковица и Чукарица, тако да су тада и представници Центра Светлана Миленковић и Радмила Зорановић упутиле присутне хранитеље са тих општина али и госте из других општина у програм кампање, остварене досадашње резултате, као и наредне кораке. Емитован им је и Филм о хранитељству, након кога смо сви заједно разменили утиске. Хранитељи су постављали питања у вези смештаја деце миграната, на која су добили задовољавајуће одговоре. У том тренутку, чинило се да су хранитељи заинтересовани за смештај малолетне деце у ситуацији миграције, показујућу толерантност према различитостима.

 Хранитељи на скупу у МЗ Михајловац

Хранитељи на скупу у МЗ Михајловац

 

06.04.2017.

КАМПАЊА ОБРЕНОВАЦ


Дана 17.03.2017. године у Спортско културном центру у Обреновцу, одржан је састанак са хранитељима поводом промоције кампање за хранитељство, која је у току.  На састанку су хранитељи добили одговоре на бројна питања и разумели потребе деце без родитељског старања. У фокус су стављене потребе деце која су поред одвојености од родитеља изложена изазовима везаним за миграције, као и потреба да деца одрастају у породичном окружењу хранитеља док се на други начин не обезбеди сталност у њиховом животу.

 Чланови Тима у СКЦ Обреновац

Чланови Тима у СКЦ Обреновац

На скупу је емитован и Филм о хранитељству на који су сви присутни јако позитивно и емотивно одреаговали. Такође, промотивни материјал који је штампан за потребе кампање изложен је на неколико видних места у  Обреновцу, где су грађани лако могли да добију базичне информације о хранитељству.

По завршетку предвиђених активности, чланови тима Центра су у неформалном разговору са хранитељима сазнали да је пар породица заинтересовано за смештај деце миграната у њихове породице.

 Хранитељи на скупу у СКЦ Обреновац

Хранитељи на скупу у СКЦ Обреновац

Хранитељи су тог дана добили информацију и о обуци која се планира за мај 2017. године, у Београду, Нишу и Новом Саду, а коју спроводи стручни тим Центра за породични смештај и усвојење Београд за хранитеље који већ имају лиценцу и који желе да приме на смештај дете које се нашло у ситуацији миграције. 

 

20.02.2017.

Састанак са амбасадором Ирака


У амбасади Ирака, 2.02.2017. године, на иницијативу Центра, одржан је састанак са представницима ове амбасаде, односно амбасадором др Kasim Asker Hasanom и шефом Одељења за протоколе Gualan Јameel Al-Ogaidu. Представници Центра на састанку биле су Светлана Миленковић и Радмила Зорановић. 

 Састанак са амбасадором  Ирака

Светлана Миленковић, dr Kasim Asker, Радмила Зорановић и Gualan Jameel

Циљ састанка је обезбеђивање подршке ове, и других амбасада земаља из којих има највише избеглица, који пролазе кроз нашу земљу, односно добијање подршке за обезбеђивање хранитељских породица за децу до спајања са биолошком породицом, а која остају без пратње и затекну се у нашој земљи.  

Амбасадор и његов сарадник били су добри домаћини и показали су отвореност за подршку Центру и даљу сарадњу. Добијене су корисне информације о културним и другим карактеристикама породица и деце што ће помоћи у припреми хранитеља за евентуалну бригу о деци из ове земље.  

 

18.01.2017.

Награда нашем Центру - за допринос развоју социјалне заштите у Србији


Центар за породични смештај и усвојење Београд је, у категорији установа социјалне заштите, добио, крајем прошле године, републичку награду за допринос развоју социјалне заштите, а директорка овог центра мр Добрила Грујић, прву награду као појединац чији рад је препознат као значајан за развој ове области. Поносни смо због тога, као и на подршку колега поводом вести о овим наградама. Преносимо једну од честитки:

Поштовани,

Срдачно вам честитам на добијеној „Повељи“ за 2015. годину, знајући из наше досадашње сарадње да је награда отишла у праве руке! Ово је само још једна потврда да упркос свим тешкоћама са којим се данас суочава систем социјалне заштите у Србији, наше друштво уме да препозна професионални рад, ентузијазам и племенитост коју несебично делите са другима, на задовољство свих нас, а посебно деце и младих који користе ваше услуге. Желим вам пуно успеха у даљем раду!

Б. Димитријевић

 

ПОГЛЕДАЈТЕ АРХИВУ

 


 Кампања за квалитетно хранитељство
 Повремено хранитељство
 Интернационална конференција о хранитељству
 Зборник радова
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе
 Пријава злоупотребе деце
 Акредитовани програми
 Писмо детету на хранитељству
 Искуства хранитеља