Центар за породични смештај деце и усвојење
 
ВЕСТИ ПИШИТЕ НАМ
   Насловна страна > Вести
Latinica     English  

ВЕСТИ

 

09.05.2022.

Радионица
Формирање и криза идентитета

 

09.05.2022.

Радионица
Криза при одвајању

 

13.04.2022.

Почела је реализација нове групе програма припреме и обуке кандидата за хранитељство.

Реализација нове групе програма припреме и обуке кандидата за хранитељство

Потенцијалне хранитеље ће према програму „PRIDE“ кроз девет сесија обучавати реализаторке едукативних програма Светлана Миленковић и Данијела Спајић- Ђорђевић.

Реализација нове групе програма припреме и обуке кандидата за хранитељство

Свим учесницима желимо пуно среће у раду!

Реализација нове групе програма припреме и обуке кандидата за хранитељство

 

11.04.2022.

Гостовање руководиоца стручне службе ЦПСУ Београд на ТВ Euronews на тему хранитељства

 

31.03.2022.

Данас је одржана Национална конференција „Препоруке за унапређење положаја младих из осетљивих група“ као резултат трогодишњег рада регионалног пројекта „Јаки млади- нове перспективе“, а спроводе га СОС Дечја села.

Препоруке за унапређење положаја младих из осетљивих група Препоруке за унапређење положаја младих из осетљивих група

Конференцији су присуствовали представници ЦПСУ Београд.

Препоруке за унапређење положаја младих из осетљивих група

 

01.02.2022.

Драга децо и млади,

представљамо Вам уводну епизоду радионица за младе: Превладавање адаптационих проблема и изазови на животној раскрсници: одвајање од хранитељске породице.

 

04.01.2022.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, састала се у Палати Србије са директорима свих установа социјалне заштите у Србији. Овом приликом изразила је захвалност свима који су запослени у систему социјалне заштите, а који су уложили велики труд у спречавању заразе Ковидом 19.

Министарка за рад се састала у Палати Србије са директорима свих установа социјалне заштите

Састанку је присуствовала директорка Центра за породични смештај и усвојење Београд, Мирјана Новаков.

 

27.12.2021.

ЛИКОВНА РАДИОНИЦА ДЕЦЕ НА ХРАНИТЕЉСТВУ

Удружење хранитеља Београд је у Обреновцу оргнизовало ликовну радионицу израде новогодишњих честитки на којој су учествовала деца на хранитељству и њихови хранитељи. Деца су показала велику креативност и посвећеност у изради новогодишњих честитки, а да атмосфера буде још пријатнија допринели су и учесници музичке школе " Ватрослав Лисински" из Обреновца који су овом приликом одржали концерт за све присутне и улепшали дружење. Међу ученицима музичке школе су и двоје талентоване деце која су на хранитељском смештају.

Ликовна радионица деце на хранитељству

Градска општина Обреновац је донирала део материјала за израду честитки, обезбедила простор и новогодишње пакетиће за децу на хранитељству.

Ликовна радионица деце на хранитељству

Центар за породични смештај и усвојење Београд је донирао део материјала за израду честитки, а саветница за хранитељство Јелица Ковачевић је својим учешћем у радиионици пружила подршку деци и хранитељима.

Ликовна радионица деце на хранитељству

 

22.12.2021.

ЗАВРШЕНА ОБУКА КАНДИДАТА ЗА ХРАНИТЕЉЕ У РЈ ВАЉЕВО

Центар за породични смештај и усвојење Београд је данас успешно завршио обуку кандидата за хранитељство у РЈ Ваљево уз поштовање свих препоручених мера заштите од вируса ковид 19.

Обука кандидата је реализована по "Прајд" програму.

Обуку су спровеле реализаторке едукативних програма ЦПСУ Београд Гордана Малетић и Данијела Спајић- Ђорђевић.

 

22.12.2021.

ПРОЈЕКТНЕ АКТИВНОСТИ

Пројекат под називом „Подршка законодавним изменама и унапређење квалитета хранитељске заштите“, у коме је носилац пројекта Центар за породични смештај и усвојење Београд, а активности се спроводе у сарадњи са Министарством за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Министарством за бригу о породици и демографију и УНИЦЕФ-ом, а у оквиру дела пројекта који се односи на обуку хранитељских породица за ургентно хранитељство, данас је одржана последња обука хранитељских породица, од три у низу, у Шапцу.

Пројектне активности Пројектне активности

Хранитеље је на почетку обуке поздравила Мирјана Новаков, вд директора Центра за породични смештај и усвојење Београд. Релизатори едукације за хранитеље су Светлана Миленковић и Тамара Борисављевић из Центра за породични смештај и усвојење Београд.

Пројектне активности Пројектне активности

Реализоване су и активности везане за популаризацију хранитељства путем локалних медија у Шапцу, а уз подршку Биљана Мркоњић, директорка Центра за социјални рад Шабац а и Јелена Милошевић, представнице локалне самоуправе.

 

21.12.2021.

ПРЕДСЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ ПРИМИО ПРЕДСТАВНИКЕ УДРУЖЕЊА ХРАНИТЕЉА БЕОГРАД И ЦЕНТРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД

Председник Народне скупштине и председавајући Одбора за права детета Ивица Дачић примио је данас представнике Удружења хранитеља Београд и Центра за породични смештај и усвојење Београд. Састанак је био посвећен теми унапређења права и положаја хранитељских породица у Београду и Србији, као и побољшању квалитета заштите деце која одрастају у хранитељским породицама.

Председник Народне скупштине примио представнике Удружења хранитеља Београд и Центра за породични смештај и усвојење Београд

Председница Удружења хранитеља Београда Војка Лујић је током састанка рекла да су неки од главни циљева ове организације промовисање хранитељства као хуманог приступа заштити деце, стварање позитивне слике о хранитељским породицама, али и побољшање статуса хранитеља, заштита интереса деце на хранитељству и спровођење одређених стандарда у циљу квалитетније неге деце.

Руководилац Службе за процену, праћење, подршку и обуку хранитељских породица и унапређивање хранитељства Центра за породични смештај и усвојење Београд Ана Симић упознала је присутне са радом Центра за породични смештај и усвојење и истакла да у Србији има преко 4460 хранитељских породица где је 6471 дете нашло своју будућност. У оквиру Центра за породични центар Београд, који заправо ради на територији Колубарског управног округа, Мачванског управног округа и седамнаест општина Београда, има 956 хранитељских породица у које је смештено 1046 деце без родитељског старања.

Председник Народне скупштине Републике Србије и председавајући Одбора за права детета Ивица Дачић истакао је да хранитељске породице представљају извор љубави, саосећања, поштовања и сигурности за сву нашу децу, те да је дужност државе да допринесе бољем положају хранитељских породица кроз обезбеђивање одговарајућег нивоа компетенција за бригу о деци хранитељима, сталну подршку и праћење рада хранитеља, али и кроз активности на унапређењу стручног рада и компетенција запослених у одговарајућим установама. Председник Скупштине рекао је да ће ова законодавна установа урадити све што је у њеној моћи да се осигура унапређење правног положаја хранитеља, али и пружи подршка у успостављању контаката са другим државним установама.

 

17.12.2021.

ДОДЕЛА НОВОГОДИШЊИХ ПАКЕТИЋА

У организацији градске општине Чукарица, а у склопу дугогодишње сарадње са Центром за породични смештај и усвојење Београд, данас је почела подела ваучера за новогодишње пакетиће за децу која су сместена у хранитељске породице на територији градске општине Чукарица.

 

17.12.2021.

ДОНАЦИЈА ЦЕНТРУ ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД

Компанија G4S Secure Solutions d.o.o, глобални лидер у индустрији безбедности, кога заступа Aleksandar Dawid Sold као друштвено одговорна компанија је реализовала донацију Центру за породични смештај и усвојење Београд у виду два лаптопа и једног таблет рачунара.

Donacija centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd

Вредност донације је 147.000 динара.

 

17.12.2021.

НАСТАВАК АКТИВНОСТИ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ИЗМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ХРАНИТЕЉСТВУ

Наставак активности радне групе за измену правилника о хранитељству

Радна група за измену Правилника о хранитељству наставила је са активностима дводневним радом, 13. и 14.12. 2021., у Ечкој.

Наставак активности радне групе за измену правилника о хранитељству

У плану је реализација још два састанка Радне групе.

Наставак активности радне групе за измену правилника о хранитељству

Наставак активности радне групе за измену правилника о хранитељству

 

08.12.2021.

РАДНА ГРУПА ЗА ИЗМЕНУ ПРАВИЛНИКА О ХРАНИТЕЉСТВУ

Радна група за измену правилника о хранитељству Радна група за измену правилника о хранитељству

У оквиру пројектне активности под називом „Подршка законодавним изменама и унапређење квалитета хранитељске заштите“, у коме је носилац пројекта Центар за породични смештај и усвојење Београд, а активности се спроводе у сарадњи са Министарством за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Министарством за бригу о породици и демографију и УНИЦЕФ-ом, у уторак 7.12.2021. године је одржан први састанак Радне групе за измену Правилника о хранитељству.

Радна група за измену правилника о хранитељству Радна група за измену правилника о хранитељству

 

02.12.2021.

НАСТАВАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТНИХ АКТИВНОСТИ

Центар за породични смештај и усвојење Београд наставља са реализацијом пројектних активности у оквиру пројекта „Подршка законодавним изменама и унапређење квалитета хранитељске заштите“. Пројектне активности се настављају у Лозници дводневном обуком групе хранитеља за ургентни смештај деце без родитељског старања.

Хранитеље је на почетку обуке поздравила Мирјана Новаков, вд директора Центра за породични смештај и усвојење Београд. Релизатори едукације за хранитеље су Светлана Миленковић и Весна Аргакијев из Центра за породични смештај и усвојење Београд.

Реализоване су и активности везане за популаризацију хранитељства путем локалних медија у Лозници, а уз подршку Владимира Петровића, директора Центра за социјални рад Лозница и Биљане Филиповић, представнице локалне самоуправе.

 

30.11.2021.

ОБУКА КАНДИДАТА ЗА ХРАНИТЕЉСТВО ПО ПРОГРАМУ "ПРАЈД"

Центар за породични смештај и усвојење је током новембра месеца започео обуку кандидата за хранитељство у Ваљеву уз поштовање свих препоручених мера заштите од вируса ковид 19.

Обука кандидата за хранитељство по програму Прајдa

Обуку спроводе реализаторке едукативних програма Гордана Малетић и Данијела Спајић- Ђорђевић.

Обука кандидата за хранитељство по програму Прајдa

Ово је редовна активност Центра за породични смештај и усвојење Београд, који, на овај начин, подстиче развој и ширење мреже хранитељских породица на територији Колубарског округа.

 

ЗАВРШЕНА ОБУКА КАНДИДАТА ЗА ХРАНИТЕЉСТВО ПО ПРОГРАМУ „ПРАЈД“

Центар за породични смештај и усвојење Београд је током новембра месеца завршио реализацију четврте групе програма припреме и обуке кандидата за хранитељство уз поштовање свих препоручених мера заштите од вируса ковид 19.

Завршена обука кандидата за хранитељство по програму Прајд

Обуку спроводе реализаторке едукативних програма Светлана Миленковић и Данијела Спајић- Ђорђевић.

Завршена обука кандидата за хранитељство по програму Прајд

Од почетка године по овом програму је обучено четири групе кандидата за хранитељство са територије града Београда и једна група кандидата у Ваљеву.

 

19.11.2021.

Поводом Светског дана деце и дечијих права, који ће ове године бити обележен у суботу, 20. новембра, СОС Дечија села Србије су организовали конференцију "Припрема за самосталан живот и права деце без родитељског старања" на којој је представницима ресорних министарстава, релевантних институција и организација презентовано "Вршњачко истраживање о напуштању алтернативног старања".

Припрема за самосталан живот и права деце без родитељског старања Припрема за самосталан живот и права деце без родитељског старања

Конференцији је присуствовала и Мирјана Новаков, в.д. директора Центра за породични смештај и усвојење Београд.

Припрема за самосталан живот и права деце без родитељског старања

 

19.11.2021.

У сарадњи са Асоцијацијом ДУГА стручни радници Центра за породични смештај и усвојење Београд прошли су тренинг "Смернице за рад са ЛГБТ особама и њиховим породицама у систему социјалне заштите".

Smernice za rad sa LGBT osobama i njihovim porodicama

Тренинг је одржао Александар Прица.

Smernice za rad sa LGBT osobama i njihovim porodicama

Тренинг је акредитован од стране Коморе социјалне заштите.

 

03.11.2021.

Састанак са државном секретарком Министарства за бригу о породици и демографију Милком Миловановић Минић


Састанак са државном секретарком Министарства за бригу о породици и демографију Милком Миловановић Минић

У организацији Министарства за бригу о породици и демографију реализован је састанак у просторијама Министарства коме су присуствовали в. д. директора ЦПСУ Београд, Мирјана Новаков и представници Удружења хранитеља Београд. Директорка Мирјана Новаков је информисала државну секретарку Министарства, Милку Миловановић Минић о активностима ЦПСУ Београд. Председница удружења Војка Лујић и чланица Наташа Новаковић су изнеле бројне проблеме са којима се сусрећу хранитељи, нарочито након интензивне негативне кампање о хранитељству у медијима . Говорило се о значају и могућностима унапређења сарадње свих кључних чинилаца у организовању заштите деце без родитељског старања у области хранитељства. Присутни су се сложили да заједно можемо много тога да урадимо на унапређењу ове важне области бриге о деци , а у складу са наведеним договорени су и први конкретни кораци.


 

27.10.2021.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ЛОКАЛНИХ МЕДИЈА У ВАЉЕВУ У СВРХУ КАМПАЊЕ ЗА ХРАНИТЕЉСТВО


 

20.10.2021.

САСТАНАК У ОПШТИНИ ВАЉЕВО


У наставку активности везано за имплементацију пројекта „Подршка законодавним изменама и унапређење квалитета хранитељске заштите“ одржан је састанак, 19. 10. 2021. године, у Опшини Ваљево, између члана Градског већа задуженог за рад, запошљавање И социјалну политику, Марка Јевтића, директорке Центра за социјални рад Ваљево Катарине Милићевић и представника Центра за породични смештај и усвојење Београд Мирјане Новаков, вд директора и Ане Симић, руководиоца Службе за процену, праћење, подршку и обуку хранитељских породица и унапређивање хранитељства.

 САСТАНАК У ОПШТИНИ ВАЉЕВО

Планиране су активности везано за популаризацију хранитељства путем локалних медија којом приликом је договорено гостовање на локалним телевизијама у циљу промоције хранитељства.

 САСТАНАК У ОПШТИНИ ВАЉЕВО

 

11.10.2021.

ПОЧЕТАК ОБУКЕ КАНДИДАТА


У Центру за породични смештај и усвојење Београд данас почиње реализација четврте групе програма припреме и обуке кандидата за хранитељство уз поштовање свих препоручених мера заштите од вируса ковид 19.

Обука кандидата за хранитељство ће бити рађена по програму „Прајд“ („Pride“) који се састоји од 9 тематских целина (сесија).

 

11.10.2021.

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ПОЗИВА ТЕ ДА СЕ ПРИЈАВИШ ЗА ПАНЕЛ МЛАДИХ САВЕТНИКА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА


Панел младих саветника је група од 30 деце и младих из свих делова територије Републике Србије, изабраних на Јавном позиву на период од две године. Млади саветници састају се са Заштитником грађана, односно Заменицом Заштитника грађана за права детета. Њихова основна улога је да пренесу Заштитнику грађана теме које су важне деци и младима, укажу на проблеме са којима се сусрећу, представе своје ставове, идеје и предлоге и покрену питања која су од значаја за побољшање положаја деце и младих у Србији.

Заштитник грађана у 2021. години обнавља чланство у Панелу младих саветника новим члановима и позива те да се пријавиш.

КО СВЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ:

• девојчице и дечаци из свих делова територије/региона Републике Србије;

• узраста од 13 до 15 година;

• ученици VII и VIII разреда основних школа.

КАДА И КАКО ДА СЕ ПРИЈАВИШ:

Пријаву са назнаком за Јавни позив можеш доставити од 07. 10. до 30. 10. 2021. године у штампаном или електронском облику на адресe:

Заштитник грађана
Делиградска 16
11 000 Београд
zastitnik@zastitnik.rs

КОЈЕ ПОДАТКЕ ТРЕБА ДА САДРЖИ ТВОЈА ПРИЈАВА:

1. име и презиме
2. датум рођења
3. адресу и место боравишта
4. разред и школу коју похађаш
5. бројеве контакт телефона и и-мејл

Ако желиш, можеш укратко написати своје разлоге због којих се пријављујеш за Панел младих саветника.

Све додатне информације можеш добити на броју телефона
(011) 2068-100 и интернет странама Заштитника грађана:
www.pravadeteta.com и www.zastitnik.rs

ПЛАКАТ ЈП 2021 септембар

 

04.10.2021.

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА ОД 4. ДО 10. ОКТОБРА 2021.


Дечија недеља је највећа национална манифестација за децу, која се сваког октобра одржава у циљу уједињења свих друштвених актера са циљем континуинираног побољшања положаја детета. Ово је прилика да се покаже постигнуто, али и недостајуће у области промоције дечијих права у Републици Србији.

И ова Дечија недеља је прилика да деца остану у средишту друштвених настојања да буду срећна и заштићена, да живе у подстицајном, здравом и сигурном окружењу.

Ове године ће Дечија недеља бити обележена под слоганом, чија су инспирација стихови песме „Дете“ Љубивоја Ршумовића:

ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ,

ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ

 

04.10.2021.

Ургентно хранитељство


 

29.09.2021.

ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТНИХ АКТИВНОСТИ


Центар за породични смештај и усвојење Београд је отпочео са реализацијом пројектних активности у оквиру пројекта „Подршка законодавним изменама и унапређење квалитета хранитељске заштите“. Пројектне активности су отпочеле у Ваљеву дводневном обуком групе хранитеља за ургентни смештај деце без родитељског старања.

 ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТНИХ АКТИВНОСТИ

Хранитеље је на почетку обуке поздравила Мирјана Новаков, вд директора Центра за породични смештај и усвојење Београд. Релизатори едукације за хранитеље су Тамара Борисављевић и Светлана Миленковић из Центра за породични смештај и усвојење Београд.

 ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТНИХ АКТИВНОСТИ

Реализоване су и активности везане за популаризацију хранитељства путем локалних медија у Ваљеву, а уз подршку Катарине Милићевић, директорке Центра за социјални рад Ваљево.

 ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТНИХ АКТИВНОСТИ

 ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТНИХ АКТИВНОСТИ

 

24.09.2021.

САСТАНАК ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И ПРЕДСТАВНИКА ЦСР ШАБАЦ


Настављено је са пројектним активностима под називом „Подршка законодавним изменама и унапређење квалитета хранитељске заштите“ састанком који је одржан у Шапцу 20.09.2021. године са представницом локалне самоуправе, већницом за социјалну заштиту Јеленом Милошевић, представницима ЦСР Шабац Биљаном Мркоњић директорком, Весном Димитријевић руководиоцем Службе за децу и Центра за породични смештај и усвојење Београд Мирјаном Новаков вд директора, Аном Симић руководиоцем стручне Службе, Радмилом Зорановић правником- секретаром, Соњом Роксандић реализатором едукативних програма.

 Састанак локалне самоуправе и представника ЦСР Шабац

На састанку је било речи о значају ургентног хранитељства, досадашњем искуству и могућностима унапређења ове значајне области алтернативног смештаја за децу без родитељског старања.

Имајући у виду да је препозната потреба за обуком хранитеља за ургентно хранитељство у октобру месецу ће бити организована обука у Шапцу. Планиране су и активности популаризације хранитељства путем локалних медија.

 

23.08.2021.

Вд директорка Мирјана Новаков - интервју за РТС Јутарњи програм


 

11.08.2021.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ


На иницијативу Уједињених нација сваке године 12. августа обележава се "Међународни дан младих". Овај важан датум има за циљ да укаже на значај улоге младих људи у друштву, као и да се млади подстакну на организовање активности у циљу скретања пажње јавности о свом положају. Такође, ово је јединствена прилика за све који имају интерес да се уједине и осигурају да млади буду укључени у доношење одлука на свим нивоима.

Дан младих је замишљен као дан када је пажња усмерена на проблеме младих широм света и када се указује на промене које млади чине у животу своје заједнице, а у Србији се обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта.

Један од основних задатака хранитеља је рад на осамостаљивању младих на хранитељству и припрема са самосталан живот у одраслом добу. Млади на хрнитељству се редовно школују и хранитељство завршавају са стеченим образовањем у складу са својим потенцијалима и животним вештинама, односно спремни да наставе самостално да живе по престанку хранитељства и способни да се остваре у породичном и професионалном животу. Процес укључивања појединца у друштво по правилу траје док се не постигне примерен степен социјалне аутономије, одговорности и самосталности.

Током овог дана државе, институције, организације и активисти широм света скрећу пажњу на питања која утичу на положај омладине у друштву.

Подржимо наше младе, верујмо им и имајмо поверења у њих!

 

28.07.2021.

Састанак у ЦСР Ваљево


Настављене су активности везане за имплементацију пројекта „Подршка законодавним изменама и унапређење квалитета хранитељске заштите“ одржавањем састанка, 28. 7. 2021. године, у Ваљеву, између директорке Центра за социјални рад Ваљево Катарине Милићевић и представника Центра за породични смештај и усвојење Београд Ане Симић, руководилац Стручне службе и Радмиле Зорановић, правник-секретар. Препозната је потреба за обуком хранитељских породица за ургентно хранитељство, нарочито на територији општине Ваљево, где не постоји могућност збрињавања деце без родитељског старања у прихватилишта.

 Посета ЦСР Ваљево

Планиране су активности везано за популаризацију хранитељства путем локалних медија и сензибилисање јавности како би се препознао вишеструки значај развијања мреже хранитељских породица на територији општине Ваљево.

 Посета ЦСР Ваљево

Договорено је организовање обуке хранитељских породица за ургентно хранитељство у Ваљеву, која ће се реализовати у октобру.

 

27.07.2021.

Састанак у ЦСР Лозница


У току је пројектна активност под називом „Подршка законодавним изменама и унапређење квалитета хранитељске заштите“, у коме је носилац пројекта Центар за породични смештај и усвојење Београд, а активности се спроводе у сарадњи са Министарством за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Министарством за бригу о породици и демографију и УНИЦЕФ-ом.

 Посета ЦСР Лозница

У оквиру дела пројекта који се односи на обуку хранитељских породица за ургентно хранитељство, 27. 7. 2021. године је у Лозници одржан састанак на ком су били присутни директор Центра за социјални рад Лозница, Владимир Петровић и представници Центра за породични смештај и усвојење Београд, Ана Симић, руководилац Стручне службе и Радмила Зорановић, правник-секретар. Циљ састанка је био ојачавање партнерских односа између ЦСР Лозница и ЦПСУ Београд, размена искустава везано за значај развоја ургентног хранитељства на територији општине Лозница, као и разговор о досадашњим искуствима и могућностима унапређења ове значајне области социјалне заштите деце без родитељског старања.

Договорено је организовање обуке хранитељских породица за ургентно хранитељство у Лозници, која ће се реализовати крајем септембра.

 

23.07.2021.

ТВ NOVA S: Одузимање деце - гошће Ана Симић, Весна Илић


 

23.07.2021.

ЗАВРШЕНА ОБУКА КАНДИДАТА ЗА ХРАНИТЕЉСТВО ПО ПРОГРАМУ „ПРАЈД“


Центар за породични смештај и усвојење Београд је током јула месеца завршио реализацију треће групе програма припреме и обуке кандидата за хранитељство уз поштовање свих препоручених мера заштите од вируса ковид 19.

 Завршена обука кандидата за хранитељство по програму „ПРАЈД“

Обука кандидата за хранитељство рађена је по програму „Прајд“ („Pride“), који се састоји од 9 тематских целина (сесија). Од почетка године по овом програму је обучено три групе кандидата за хранитељство са територије општине Београд.

 Завршена обука кандидата за хранитељство по програму „ПРАЈД“

Ово је редовна активност Центра за породични смештај и усвојење Београд, који, на овај начин, подстиче развој и ширење мреже хранитељских породица на територији општине Београд.

 

ПРОЈЕКТНЕ АКТИВНОСТИ


Центар за породични смештај и усвојење Београд је имплементациони партнер у пројекту „Подршка законодавним изменама и унaпређење квалитета хранитељске заштите“. Пројекат се реализује уз подршку два релевантна министарства (МРЗС и МБДП) и УНИЦЕФ-а, као и завода за социјалу заштиту, центара за социјални рад и центара за породични смештај.

Циљ појекта је унапређење доступности и квалитета хранитељске заштите, кроз реализацију следећих циљева:

1. Унапређење стандарда хранитељске заштите кроз подршку законодавним изменама
2. Обезбеђивање права на живот у породици деци која се измештају из биолошке породице кроз неодложне интервенције, подизањем капацитета за ургентни хранитељски смештај у селектованим приоритетним регијама

Трајање пројекта је од јуна до децембра 2021. године.

 

02.06.2021.

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ПОЗИВА ТЕ ДА СЕ ПРИЈАВИШ ЗА
ПАНЕЛ МЛАДИХ САВЕТНИКА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА


Панел младих саветника је група од 30 деце и младих из свих делова територије Републике Србије, изабраних на Јавном позиву на период од две године. Млади саветници састају се са Заштитником грађана, односно Заменицом Заштитника грађана за права детета. Њихова основна улога је да пренесу Заштитнику грађана теме које су важне деци и младима, укажу на проблеме са којима се сусрећу, представе своје ставове, идеје и предлоге и покрену питања која су од значаја за побољшање положаја деце и младих у Србији.

Заштитник грађана у 2021. години обнавља чланство у Панелу младих саветника новим члановима и позива те да се пријавиш.

КО СВЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ:

 • девојчице и дечаци из свих делова територије/региона Републике Србије;
 • узраста од 13 до 15 година;
 • ученици VI и VII разреда основних школа.

КАДА И КАКО ДА СЕ ПРИЈАВИШ:

Пријаву са назнаком за Јавни позив можеш доставити од 26. 05. до 25. 06. 2021. године у штампаном или електронском облику на адресe:

Заштитник грађана
Делиградска 16
11 000 Београд
zastitnik@zastitnik.rs

КОЈЕ ПОДАТКЕ ТРЕБА ДА САДРЖИ ТВОЈА ПРИЈАВА:

 1. име и презиме
 2. датум рођења
 3. адресу и место боравишта
 4. разред и школу коју похађаш
 5. бројеве контакт телефона и и-мејл

Ако желиш, можеш укратко написати своје разлоге због којих се пријављујеш за Панел младих саветника.

Све додатне информације можеш добити на броју телефона
(011) 2068-100 и интернет странама Заштитника грађана:
www.pravadeteta.com и www.zastitnik.rs

ПЛАКАТ ЈП 2021.

 

08.04.2020.

В.Д. ДИРЕКТОРКА МИРЈАНА НОВАКОВ НА КУРИР ТВ


 

08.04.2020.

АНА СИМИЋ НА ВЕСТИМА ТВ ПИНК


 

 

24.03.2020.

ДОНАЦИЈА АСОЦИЈАЦИЈИ ЦЕНТАРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ


Компанија PS Fashion донирала је Асоцијацији центара за породични смештај и усвојење 300 заштитних маски као помоћ у борби против сузбијања ширења заразне болести COVID – 19.

 

24.03.2020.

ДОНАЦИЈА ЦПСУ БЕОГРАД


Компанија Јумко донирала је ЦПСУ Београд 200 заштитних маски као помоћ у борби против сузбијања ширења заразне болести COVID – 19.

 

12.03.2020.

ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ


У Центру за породични смештај и усвојење Београд, в.д. директора Мирјана Новаков и в.д. директора Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић, потписали су протокол о сарадњи двеју установа.

 Протокол о сарадњи

Протоколом је предвиђена континуирана сарадња на подршци деци, младима и хранитељским породицама кроз саветодавно – терапијски и социо – едукативни рад, на плану професионалног усавршавања запослених кроз укључивање у различите едукације, као и креирање заједничких обука на теме значајне за дечију и социјалну заштиту.

 Протокол о сарадњи

Испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потписивању протокола присуствовала је в. д. помоћница министра Слађана Чабрић.

 Протокол о сарадњи

 

01.03.2020.

КРЕАТИВНА ДЕЧИЈА РАДИОНИЦА


У сусрет Дану жена у Обреновцу је организована креативна дечија радионица на којој су малишани из хранитељских породица заједно са својим хранитељима и саветницом Јелицом Ковачевић правили честитке, уникатне цветове и накит.

 Креативна дечија радионица

Радионица је подржана од стране Општине Обреновац и фирме Repro Style која је овом приликом обезбедила потребан репроматеријал за израду правих уметничких дела.

 Креативна дечија радионица

 

30.12.2019.

ПОДЕЛА ПАКЕТИЋА ЗА ДЕЦУ НА СМЕШТАЈУ У ХРАНИТЕЉСКИМ ПОРОДИЦАМА


 Подела пакетића

И ове године захваљујући дугогодишњем донатору и пријатељу деце и младих, а уз подршку фирме Quadra Graphic чији су запослени сакупили слаткише за децу на хранитељству, поделили смо 300 новогодишњих пекетића. Празничну атмосферу употпуниле су еко јелке које је донирао Vip mobile.

 

24.12.2019.

ТРИБИНА О ХРАНИТЕЉСТВУ


 Трибина о хранитељству

У организацији Општине Сурчин одржана је трибина на тему хранитељства. У овој средини захваљујући дугој традицији, заинтересованости грађана и развијеним ресурсима подршке, већ постоји значајан број хранитељских породица, али и услови за даљи успешан развој хранитељства. На трибини су говорили Мирјана Новаков, в.д. директора ЦПСУ Београд, Тамара Борисављевић и Гордана Обрадовић, стручни радници ЦПСУ Београд, Вишња Миливојевић, руководилац Одељења Сурчин ГЦСР у Београду, као и Слађана Миловановић у својству представника Удружења хранитеља Београд.

Трибина је одржана у Наутичком селу у Бољевцима.

 Трибина о хранитељству

 

17.12.2019.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ И ИСТРАЖИВАЊА „ХРАНИТЕЉСТВО И ДОБРОБИТ АДОЛЕСЦЕНАТА” И ОКРУГЛИ СТО „БУДУЋНОСТ ХРАНИТЕЉСТВА У СРБИЈИ – КАКО ОБЕЗБЕДИТИ КВАЛИТЕТ УСЛУГА?”


Представљање књиге и истраживања „Хранитељство и добробит адолесцената” и округли сто „Будућност хранитељства у Србији – како обезбедити квалитет услуга?”одржано је на Факултету политичких наука у Београду. О значају истраживања, ауторима и хранитељству говорили су: помоћница министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања, госпођа Слађана Чабрић, шефица Одељења за социјалну политику и социјални рад ФПН-а проф. др Наталија Перишић, представница УНИЦЕФ-а Весна Дејановић, професорка ФПН-а др Невенка Жегарац, аутор књиге, др Зора Крњајић, један од аутора, као и други гости и учесници у реализацији овог истраживања.

 Представљање књиге и истраживања „Хранитељство и добробит адолесцената” и округли сто „Будућност хранитељства у Србији – како обезбедити квалитет услуга?”

У оквиру округлог стола о актуелним проблемима у хранитељству и значају партиципације хранитеља и саветника, говорили су: в.д. директор ЦПСУ Београд, Мирјана Новаков, директор ЦПСУ Крагујевац, Славиша Сорак, стручни радник ГЦСР Београд, Смиља Игић, као и хранитељица из Сурчина, Славица Ђурђевић.

 

05.12. и 06.12.2019.

САБОР СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ


У Крагујевцу је у организацији Удружења стручних радника одржан Сабор социјалне заштите, а поводом 25 година постојања Удружења. Рад на тему „Актуелно стање, изазови и перспективе центара за породични смештај и усвојење“ изложили су в.д. директора ЦПСУ Београд, Мирјана Новаков и директор ЦПСУ Крагујевац, Славиша Сорак.

 

03.12.2019.

ОБУКА СТРУЧНИХ РАДНИКА


Група од 10 стручних радника ЦПСУ Београд прошла је обуку по акредитованом програму „ПРИДЕ за хранитеље и усвојитеље“. Обуку је организовало удружење ФИЦЕ Србија, а реализовали мастер тренери Жељка Бургунд и Тамара Борисављевић, у периоду од 15.10 до 3.12.2019 године.

 Међународни научни скуп „Актуелности у логопедији, окупационој терапији и социјалном раду – Алос 19“

 

28.11. и 29.11.2019.

МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП „АКТУЕЛНОСТИ У ЛОГОПЕДИЈИ, ОКУПАЦИОНОЈ ТЕРАПИЈИ И СОЦИЈАЛНОМ РАДУ – АЛОС 19“


На конференцији АЛОС 19 (Актуелности у логопедији, окупационој терапији и социјалном раду) коју је организовала Висока школа социјалног рада, а у сарадњи са Комором социјалне заштите Републике Србије, наша установа је била заступљена са два стручна рада –„Заштита од дигиталног насиља и едукација деце и хранитеља о интернету„ (Ана Симић и Тамара Борисављевић) и „Медијација у раду са посебно осетљивим групама“ (Тамара Борисављевић и Весна Аргакијев).

 Међународни научни скуп „Актуелности у логопедији, окупационој терапији и социјалном раду – Алос 19“

Циљ рада „Заштита од дигиталног насиља и едукација деце и хранитеља о интернету„ јесте приказ различитих могућности рада стручњака на повећању компетенција одраслих како би децу заштитили од непримерених садржаја, као и негативних ефеката коришћења интернета. Рад се бави начинима подизања нивоа свести и знања о томе на који начин виртуелна стварност утиче на децу без родитељског старања и докле смеју да се упуштају у дигитални свет, а да то буде безбедно и без последица, као и изазова са којима се сусрећу хранитељи и професионалци укључени у процес заштите.

 Међународни научни скуп „Актуелности у логопедији, окупационој терапији и социјалном раду – Алос 19“

 

18.11. до 21.11.2019.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „АКАДЕМИЈА КINDERPERSPECTIEF“


ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „АКАДЕМИЈА КINDERPERSPECTIEF“

Интернационална конференција „Академија Кinderperspectief“ организована је кроз сарадњу наше установе са холандском организацијом Кinderperspectief , а преко удружења ФИЦЕ Србија које овакву размену обезебеђује за своје чланице. Гости из Холандије су били представници три организације: Kinderpersepctief, Combinatie Jeugdzorg i Sterk Huis.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „АКАДЕМИЈА КINDERPERSPECTIEF“

 

24.10 и 25.10. 2019.

КОНФЕРЕНЦИЈА „УНАПРЕЂЕЊЕ ЉУДСКИХ РЕСУРСА У СИСТЕМУ СОЦИЈАЛНЕ И ДЕЧИЈЕ ЗАШТИТЕ“


 Конференција „Унапређење људских ресурса у систему социјалне и дечије заштите“

У организацији Републичког завода за социјалну заштиту и Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања, уз подршку канцеларије УНИЦЕФ – а у Србији, одржана је регионална конференција „Унапређење људских ресурса у систему социјалне и дечије заштите“. Тамара Борисављевић, реализатор едукативних програма за стручне раднике ЦПСУ Београд, изнела је закључке тематске групе „Људски ресурси у контексту породичног смештаја“.

 Конференција „Унапређење људских ресурса у систему социјалне и дечије заштите“

Фотографија преузета са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

25.10.2019.

25. ОКТОБАРСКИ СУСРЕТИ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ


На 25. Oктобарским сусретима социјалне заштите у организацији Центра за социјални рад Ниш, Саветовалишта за породицу и Коморе социјалне заштите, ЦПСУ Београд је имао своје представнице, Ану Симић и Гордану Обрадовић, које су презентовале рад на тему „Хранитељска породица – безбедно место за рањено дете“.

 25. Октобарски сусрети у социјалној заштити 25. Октобарски сусрети у социјалној заштити

 

16.10.2019.

ПРЕДСТАВНИЦИ ИНТЕР-ПАРЛАМЕНТАРНЕ УНИЈЕ У ЦЕНТРУ ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ БЕОГРАД


Центар за породични смештај и усвојење Београд и Прихватилиште за децу Центра за заштиту одојчади, деце и омладине, посетила је директор УНИЦЕФ-а, г-ђа Regina De Dominicis, као и делегација представника Интер-Парламентарне Уније из више од двадесет земаља. Делегацију су поздравили и представили рад ове две институције, в.д. директора ЦПСУ Београд, Мирјана Новаков и директор ЦЗОДО, Зоран Милачић. Гости су били веома заинтересовани, постављали су бројна питања, а на крају посете обишли су просторије Мале домске заједнице и Прихватилишта.

 

4.10.2019.

ОКРУГЛИ СТО


 Округли сто

Oкругли сто под називом „Учешће у програмима сарадника из европских земаља – искуства и могућности примене“ одржан је у организацији Центра за породични смештај и усвојење Београд. Саветница за хранитељство Неда Марић представила је своје искуство са кампа младих који је одржан у Пољској, чија је тема била осамостаљивање, а у коме су учествовали млади из више европских земаља у организацији Kinderperspectief из Холандије.

 Округли сто

Након тога, саветница Јелица Ковачевић представила је своје искуство са студијског путовања у Шведскoj, које је организовано поводом прославе јубилеја организације Adoptionscentrum. Модератор округлог стола била је саветница за хранитељство Тијана Јауковић.

 Округли сто

 

17.09, 18.09. и 19.09.2019.

ЕДУКАЦИЈА "ИНТЕРВЕНЦИЈЕ ЦСР У ЗАШТИТИ ДЕЦЕ ОД ЗЛОСТАВЉАЊА И ЗАНЕМАРИВАЊА"


У просторијама Геронтолошког центра Београд одржана је едукација „Интервенције ЦСР у заштити деце од злостављања и занемаривања“, којој су су присуствовале саветнице за хранитељство ЦПСУ Београд, Тијана Јауковић и Душанка Станковић. Едукација је вођена кроз препознавање и дефинисање облика и индикатора који указују на злостављање. Кроз примере из праксе група је имала прилику да размени своја искуства, научи нове технике у придруживању заједнице и других чланова тима (полиције, тужилаштва) са циљем остваривања најбољег интереса најмлађих. Играње улога из позиције детета које је злостављано, мајке, оца, социјалног радника, наставника из школе, другарице из разреда...подстакли су учеснике на промишљање и отвореност ума у свим сегментима интервјуисања и решавања конкретног проблема, односно заштите детета за које постоји сумња да је злостављано.

 

30. август 2019.

OСНИВАЊЕ „АСОЦИЈАЦИЈЕ ЦЕНТАРА ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ“


У просторијама Центра за породични смештај и усвојење Београд одржана је Оснивачка скупштина „Асоцијације центара за породични смештај и усвојење“. Оснивачи Асоцијације су:

 1. ЦПСУ Београд
 2. ЦПСУ Крагујевац
 3. ЦПСУ Ниш
 4. ЦПСУ Нови Сад
 5. ЦПСУ Ћуприја
 6. ЦПСУ Милошевац
 7. ЦПСУ Суботица.

 Oснивање „Асоцијације центара за породични смештај и усвојење“

На Оснивачкој скупштини је донет Оснивачки акт, усвојен Статут и извршен избор органа Асоцијације као и лица овлашћеног за заступање. Асоцијација се оснива на неодређено време ради остваривања циљева у области социјалне заштите.

 

9. јул 2019.

СВЕТСКИ ДАН СТАНОВНИШТВА


У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обележен је Светски дан становништва у Ботаничкој башти у Београду. Том приликом, као представнице Центра за породични смештај и усвојење Београд, хранитељица Славица Ђурђевић и млада особа на хранитељству Андријана Вуковић поделиле су са јавношћу своје искуство у вези са хранитељством. Мотивишући друге породице и појединце да узму учешће у збрињавању деце без адекватног родитељског старања ван институција, хранитељица и млада особа на хранитељству истакле су, свака из своје перспективе, колики је значај хранитељства за друштво у целини и на тај начин дале свој допринос даљем развоју хранитељства на територији Републике Србије.

 Светски дан становништва

Фотографија преузета са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

07.06.2019.

СУСРЕТИ СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА


На Сусретима социјалних радника којe је Факултет политичких наука организовао, присуствовао је већи број стручних радника ЦПСУ Београд. На овом скупу, др Јелена Танасијевић је представила истраживање на тему „Хранитељство као подршка развоју резилијентности код деце“, које је спровела заједно са Тамаром Борисављевић. Тамара Борисављевић је такође учествовала и у презентацији сарадничке организације ФИЦЕ Србија која је представила програм ПРАЈД за хранитеље и усвојитеље као значајан ресурс за развој стручне праксе и системског приступа заштити деце.

 

24/31.05.2019.

ОКРУГЛИ СТО


Центар за породични смештај и усвојење Београд организовао је два округла стола са темама релеватним за актуелну стручну праксу у области хранитељства.

На првом, под називом „Рад на развоју позитивног идентитета деце и младих на хранитељству“ одржаном 24.05.2019, анализирана је пракса рада на подршци развоју идентитета деце и младих, са фокусом на функционалним решења која су у досадашњем раду дала позитивне ефекте као и различитим изазовима у вези за сложеношћу и осетљивошћу ове теме. Водитељи су били Цвета Угрчић, Данијела Спајић Ђорђевић и Тамара Борисављевић.

Тема другог округлог стола, одржаног 31.05.2019. године, била је „Изазови осамостаљивања младих на хранитељству“. Подршка младима у процесу напуштања заштите посебно је актуелизована у последњем периоду јер се показало да, ако ова подршка изостане, исход свега што је у заштити учињено за добробит младе особе може бити доведен у питање. Након анализе стања кроз приказ ситуације у оквиру једне локалне заједнице разматране су могућности пружања подршке кроз локално умрежавање, са фокусом на научене лекције из праксе и позитивне примере. Водитељи су били Зорица Богићевић, Соња Роксандић, Снежана Ивановић и Душанка Станковић.

 

23.05. и 24.05.2019.

ИЗВЕШТАЈ О ЕДУКАЦИЈИ


У Београду, у просторијама ХОТЕЛА „ABBA“, одржана је едукација под називом „Protective behaviours“ (протективна понашања). Овој едукацији присуствовала је саветница, Душанка Станковић испред ЦПСУ Београд. Обука је била намењена учењу вештина и развијању стратегија за спречавање и смањивање насиља у заједницама. Едукацију је водила британски психолог Hilda O'Callaghan, која је кроз мноштво примера из праксе предочила своја искуства из праксе у раном откривању злостављања, као и о начинима како да децу научимо да буду безбедна и траже помоћ када се осећају угрожено.

 Извештај о едукацији

Пролазили смо кроз спознају себе кроз две теме:

1. Сви имамо право да се увек осећамо сигурно
2. Има неко са ким увек можемо да причамо о свему.

У Јужној Африци је проф. Hilda O'Callaghan један од тренера. Kроз радионице децу на раном узрасту, већ са 4. године, уче правима, степену одговорности, тајнама (добра и штетна тајна), прихватљиви и неприхватљиви додири, мреже подршке, истрајност у тражењу помоћи, јавно и приватно (доживљај телесне целовитости), лични простор, асертивност.

 Извештај о едукацији

На крају едукације, радом у мањим групама у оквиру радионица, предочили смо ране знаке за узбуну. Вођени својим искуством из праксе и рада са децом направили смо стрип причу и показали како се осећамо у датој ситуацији.

 

15.05.2019.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ


Међународни дан породице свечано је обележен у Палати Србија. Присутнима се обратио господин Зоран Ђорђевић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања. У програму је учествовала Катарина Ашић Лисић, млада особа која се актуелно налази на смештају у хранитељској породици.

 Међународни дан породице

Један број запослених из ЦПСУ Београд присуствовао је свечаном обележавању овог веома значајног дана, а награду за посебан допирнос у раду добила је Соња Роксандић из РЈ Шабац, дипломирани социјални радник, реализатор едукативних програма за стручне раднике ЦПСУ Београд.

 Међународни дан породице

 

19.03.2019.

ТРИБИНА “УЛОГА СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ”


Поводом обележавања Међународног дана социјалних радника, Асоцијација социјалних радника и Висока школа социјалног рада организовала је 19.03.2019. године трибину под називом “Улога социјалних радника у савременом друштву”. Центар за продични смештај и усвојење имао је шест представника. Др Јелена Танасијевић професор Факултета политичких наука и саветник ЦПСУ Београд изложила је рад на тему „Вишеструка професионална улога – добити и изазови“?

 

13.03, 14.03. и 15.03.2019.

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „БАЛКАНСКИ ФОРУМ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ – САРАДЊА ПРАВОСУДНОГ СИСТЕМА И СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ОСТВАРИВАЊУ ОСНОВНИХ ПРАВА ГРАЂАНА“


У Крагујевцу, у Хотелу „Шумарице“ од 13. до 15. марта 2019. године, реализована је пета Међународна конференција „Балкански форум социјалне заштите – сарадња правосудног система и система социјалне заштите у остваривању основних права грађана“, у организацији Асоцијације социјалних радника, а уз подршку Републичког завода за социјалну заштиту, Коморе социјалне заштите и Балканског центра за унапређење социјалне заштите. Одличан избор тема, квалитетни предавачи из система социјалне затите и правосудног система, присуство великог броја стручних радника, закључци као резултат рада....само су део свеукупне организације. Скуп је пријављен Комори социјалне заштите, вредован је као међународни скуп и носио је 10 пасивних и 20 активних бодова. Центар за породични смештај и усвојење Београд имао је два представника на Конференцији.

 

11.03.2019.

Округли сто „Прикупљање и унос података у базу“


Округли сто „Прикупљање и унос података у базу ЦПСУ – безбедно коришћење апликације и њен значај за годишње извештавање“, одржан је у просторијама наше установе 11.03.2019. године. Водитељи су били Гордана Малетић, Јелена Васић и Снежана Ивановић.

Округли сто је био посвећен анализи прикупљања и чувања података као битног аспекта рада наше установе, са посебним фокусом на безбедносне ризике, пре свега у вези са коришћењем интернета, које треба превенирати.

Исход округлог стола су заједнички закључци о битним питањима у вези са прикупљањем и приказивањем података, који ће унапредити и уједначити ову област рада.

 

Фебруар 2019.

Обука 360 хранитеља о правима деце


У сарадњи са Фондацијом СОС Дечија села Србија, која је носилац пројекта „Алтернативна брига и права деце“, наша установа реализује програм обуке „Остваривање права деце“. Обука је намењена хранитељским породицама у Београду и Ваљеву. До сада су обучене 4 групе, а у плану је да у току 2019. године буде организован рад 18 група хранитеља по овом програму.

 Округли сто „Прикупљање и унос података у базу“

Ова обука нуди занимљив приступ, подстиче учеснике на размену, промишљање и планирање како да приступом заснованим на поштовању дечијих права, допринесу квалитету живота деце и њиховом успешном одрастању. Обуку реализују стручњаци ЦПСУ Београд који имају лиценце за обављање специјализованих послова.

 Обука 360 хранитеља о правима деце

 

ПОГЛЕДАЈТЕ АРХИВУ

 


 Covid-19
 Право детета да се његов глас чује
 Часопис „ИСКОРАК“
 Кутак за децу и младе