Centar za porodični smeštaj i usvojenje
 
VESTI PIŠITE NAM
   Naslovna strana > Vesti
Ћирилица    English  

VESTI

 

09.05.2022.

Radionica
Formiranje i kriza identiteta

 

09.05.2022.

Radionica
Kriza pri odvajanju

 

13.04.2022.

Počela je realizacija nove grupe programa pripreme i obuke kandidata za hraniteljstvo.

Realizacija nove grupe programa pripreme i obuke kandidata za hraniteljstvo

Potencijalne hranitelje će prema programu „PRIDE“ kroz devet sesija obučavati realizatorke edukativnih programa Svetlana Milenković i Danijela Spajić- Đorđević.

Realizacija nove grupe programa pripreme i obuke kandidata za hraniteljstvo

Svim učesnicima želimo puno sreće u radu!

Realizacija nove grupe programa pripreme i obuke kandidata za hraniteljstvo

 

11.04.2022.

Gostovanje rukovodioca stručne službe CPSU Beograd na TV Euronews na temu hraniteljstva

 

31.03.2022.

Danas je održana Nacionalna konferencija „Preporuke za unapređenje položaja mladih iz osetljivih grupa“ kao rezultat trogodišnjeg rada regionalnog projekta „Jaki mladi- nove perspektive“, a sprovode ga SOS Dečja sela.

Preporuke za unapređenje položaja mladih iz osetljivih grupa Preporuke za unapređenje položaja mladih iz osetljivih grupa

Konferenciji su prisustvovali predstavnici CPSU Beograd.

Preporuke za unapređenje položaja mladih iz osetljivih grupa

 

01.02.2022.

Draga deco i mladi,

predstavljamo Vam uvodnu epizodu radionica za mlade: Prevladavanje adaptacionih problema i izazovi na životnoj raskrsnici: odvajanje od hraniteljske porodice.

25.02.2022.

Okrugli sto

Okrugli sto

Okrugli sto pod nazivom „Traumatska iskustva u sistemu alternativne brige“ održan je danas u organizaciji Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, vodile su ga Dušanka Stanković, Svetlana Maksimović i Danijela Spajić-Đorđević.

Okrugli sto

Okrugli sto

 

01.02.2022.

Draga deco i mladi,

predstavljamo Vam uvodnu epizodu radionica za mlade: Prevladavanje adaptacionih problema i izazovi na životnoj raskrsnici: odvajanje od hraniteljske porodice.

 

04.01.2022.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, sastala se u Palati Srbije sa direktorima svih ustanova socijalne zaštite u Srbiji. Ovom prilikom izrazila je zahvalnost svima koji su zaposleni u sistemu socijalne zaštite, a koji su uložili veliki trud u sprečavanju zaraze Kovidom 19.

Ministarka za rad se sastala u Palati Srbije sa direktorima svih ustanova socijalne zaštite

Sastanku je prisustvovala direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, Mirjana Novakov.

 

27.12.2021.

LIKOVNA RADIONICA DECE NA HRANITELjSTVU

Udruženje hranitelja Beograd je u Obrenovcu orgnizovalo likovnu radionicu izrade novogodišnjih čestitki na kojoj su učestvovala deca na hraniteljstvu i njihovi hranitelji. Deca su pokazala veliku kreativnost i posvećenost u izradi novogodišnjih čestitki, a da atmosfera bude još prijatnija doprineli su i učesnici muzičke škole " Vatroslav Lisinski" iz Obrenovca koji su ovom prilikom održali koncert za sve prisutne i ulepšali druženje. Među učenicima muzičke škole su i dvoje talentovane dece koja su na hraniteljskom smeštaju.

Likovna radionica dece na hraniteljstvu

Gradska opština Obrenovac je donirala deo materijala za izradu čestitki, obezbedila prostor i novogodišnje paketiće za decu na hraniteljstvu.

Likovna radionica dece na hraniteljstvu

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je donirao deo materijala za izradu čestitki, a savetnica za hraniteljstvo Jelica Kovačević je svojim učešćem u radiionici pružila podršku deci i hraniteljima.

Likovna radionica dece na hraniteljstvu

 

22.12.2021.

ZAVRŠENA OBUKA KANDIDATA ZA HRANITELjE U RJ VALjEVO

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je danas uspešno završio obuku kandidata za hraniteljstvo u RJ Valjevo uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite od virusa kovid 19.

Obuka kandidata je realizovana po "Prajd" programu.

Obuku su sprovele realizatorke edukativnih programa CPSU Beograd Gordana Maletić i Danijela Spajić- Đorđević.

 

22.12.2021.

PROJEKTNE AKTIVNOSTI

Projekat pod nazivom „Podrška zakonodavnim izmenama i unapređenje kvaliteta hraniteljske zaštite“, u kome je nosilac projekta Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, a aktivnosti se sprovode u saradnji sa Ministarstvom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju i UNICEF-om, a u okviru dela projekta koji se odnosi na obuku hraniteljskih porodica za urgentno hraniteljstvo, danas je održana poslednja obuka hraniteljskih porodica, od tri u nizu, u Šapcu.

Projektne aktivnosti Projektne aktivnosti

Hranitelje je na početku obuke pozdravila Mirjana Novakov, vd direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd. Relizatori edukacije za hranitelje su Svetlana Milenković i Tamara Borisavljević iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

Projektne aktivnosti Projektne aktivnosti

Realizovane su i aktivnosti vezane za popularizaciju hraniteljstva putem lokalnih medija u Šapcu, a uz podršku Biljana Mrkonjić, direktorka Centra za socijalni rad Šabac a i Jelena Milošević, predstavnice lokalne samouprave.

 

21.12.2021.

PREDSEDNIK NARODNE SKUPŠTINE PRIMIO PREDSTAVNIKE UDRUŽENjA HRANITELjA BEOGRAD I CENTRA ZA PORODIČNI SMEŠTAJ I USVOJENjE BEOGRAD

Predsednik Narodne skupštine i predsedavajući Odbora za prava deteta Ivica Dačić primio je danas predstavnike Udruženja hranitelja Beograd i Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd. Sastanak je bio posvećen temi unapređenja prava i položaja hraniteljskih porodica u Beogradu i Srbiji, kao i poboljšanju kvaliteta zaštite dece koja odrastaju u hraniteljskim porodicama.

Predsednik Narodne skupštine primio predstavnike Udruženja hranitelja Beograd i Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd

Predsednica Udruženja hranitelja Beograda Vojka Lujić je tokom sastanka rekla da su neki od glavni ciljeva ove organizacije promovisanje hraniteljstva kao humanog pristupa zaštiti dece, stvaranje pozitivne slike o hraniteljskim porodicama, ali i poboljšanje statusa hranitelja, zaštita interesa dece na hraniteljstvu i sprovođenje određenih standarda u cilju kvalitetnije nege dece.

Rukovodilac Službe za procenu, praćenje, podršku i obuku hraniteljskih porodica i unapređivanje hraniteljstva Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd Ana Simić upoznala je prisutne sa radom Centra za porodični smeštaj i usvojenje i istakla da u Srbiji ima preko 4460 hraniteljskih porodica gde je 6471 dete našlo svoju budućnost. U okviru Centra za porodični centar Beograd, koji zapravo radi na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga, Mačvanskog upravnog okruga i sedamnaest opština Beograda, ima 956 hraniteljskih porodica u koje je smešteno 1046 dece bez roditeljskog staranja.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsedavajući Odbora za prava deteta Ivica Dačić istakao je da hraniteljske porodice predstavljaju izvor ljubavi, saosećanja, poštovanja i sigurnosti za svu našu decu, te da je dužnost države da doprinese boljem položaju hraniteljskih porodica kroz obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa kompetencija za brigu o deci hraniteljima, stalnu podršku i praćenje rada hranitelja, ali i kroz aktivnosti na unapređenju stručnog rada i kompetencija zaposlenih u odgovarajućim ustanovama. Predsednik Skupštine rekao je da će ova zakonodavna ustanova uraditi sve što je u njenoj moći da se osigura unapređenje pravnog položaja hranitelja, ali i pruži podrška u uspostavljanju kontakata sa drugim državnim ustanovama.

 

17.12.2021.

DODELA NOVOGODIŠNjIH PAKETIĆA

U organizaciji gradske opštine Čukarica, a u sklopu dugogodišnje saradnje sa Centrom za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, danas je počela podela vaučera za novogodišnje paketiće za decu koja su smestena u hraniteljske porodice na teritoriji gradske opštine Čukarica.

 

17.12.2021.

DONACIJA CENTRU ZA PORODIČNI SMEŠTAJ I USVOJENjE BEOGRAD

Kompanija G4S Secure Solutions d.o.o, globalni lider u industriji bezbednosti, koga zastupa Aleksandar Dawid Sold kao društveno odgovorna kompanija je realizovala donaciju Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd u vidu dva laptopa i jednog tablet računara.

Donacija centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd

Vrednost donacije je 147.000 dinara.

 

17.12.2021.

NASTAVAK AKTIVNOSTI RADNE GRUPE ZA IZMENU PRAVILNIKA O HRANITELjSTVU

Nastavak aktivnosti radne grupe za izmenu pravilnika o hraniteljstvu

Radna grupa za izmenu Pravilnika o hraniteljstvu nastavila je sa aktivnostima dvodnevnim radom, 13. i 14.12. 2021., u Ečkoj.

Nastavak aktivnosti radne grupe za izmenu pravilnika o hraniteljstvu

U planu je realizacija još dva sastanka Radne grupe.

Nastavak aktivnosti radne grupe za izmenu pravilnika o hraniteljstvu

Nastavak aktivnosti radne grupe za izmenu pravilnika o hraniteljstvu

 

08.12.2021.

RADNA GRUPA ZA IZMENU PRAVILNIKA O HRANITELjSTVU

Radna grupa za izmenu pravilnika o hraniteljstvu Radna grupa za izmenu pravilnika o hraniteljstvu

U okviru projektne aktivnosti pod nazivom „Podrška zakonodavnim izmenama i unapređenje kvaliteta hraniteljske zaštite“, u kome je nosilac projekta Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, a aktivnosti se sprovode u saradnji sa Ministarstvom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju i UNICEF-om, u utorak 7.12.2021. godine je održan prvi sastanak Radne grupe za izmenu Pravilnika o hraniteljstvu.

Radna grupa za izmenu pravilnika o hraniteljstvu Radna grupa za izmenu pravilnika o hraniteljstvu

 

02.12.2021.

NASTAVAK REALIZACIJE PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd nastavlja sa realizacijom projektnih aktivnosti u okviru projekta „Podrška zakonodavnim izmenama i unapređenje kvaliteta hraniteljske zaštite“. Projektne aktivnosti se nastavljaju u Loznici dvodnevnom obukom grupe hranitelja za urgentni smeštaj dece bez roditeljskog staranja.

Hranitelje je na početku obuke pozdravila Mirjana Novakov, vd direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd. Relizatori edukacije za hranitelje su Svetlana Milenković i Vesna Argakijev iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

Realizovane su i aktivnosti vezane za popularizaciju hraniteljstva putem lokalnih medija u Loznici, a uz podršku Vladimira Petrovića, direktora Centra za socijalni rad Loznica i Biljane Filipović, predstavnice lokalne samouprave.

 

30.11.2021.

OBUKA KANDIDATA ZA HRANITELjSTVO PO PROGRAMU "PRAJD"

Centar za porodični smeštaj i usvojenje je tokom novembra meseca započeo obuku kandidata za hraniteljstvo u Valjevu uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite od virusa kovid 19.

Obuka kandidata za hraniteljstvo po programu Prajda

Obuku sprovode realizatorke edukativnih programa Gordana Maletić i Danijela Spajić- Đorđević.

Obuka kandidata za hraniteljstvo po programu Prajda

Ovo je redovna aktivnost Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, koji, na ovaj način, podstiče razvoj i širenje mreže hraniteljskih porodica na teritoriji Kolubarskog okruga.

 

ZAVRŠENA OBUKA KANDIDATA ZA HRANITELjSTVO PO PROGRAMU „PRAJD“

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je tokom novembra meseca završio realizaciju četvrte grupe programa pripreme i obuke kandidata za hraniteljstvo uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite od virusa kovid 19.

Završena obuka kandidata za hraniteljstvo po programu Prajd

Obuku sprovode realizatorke edukativnih programa Svetlana Milenković i Danijela Spajić- Đorđević.

Završena obuka kandidata za hraniteljstvo po programu Prajd

Od početka godine po ovom programu je obučeno četiri grupe kandidata za hraniteljstvo sa teritorije grada Beograda i jedna grupa kandidata u Valjevu.

 

19.11.2021.

Povodom Svetskog dana dece i dečijih prava, koji će ove godine biti obeležen u subotu, 20. novembra, SOS Dečija sela Srbije su organizovali konferenciju "Priprema za samostalan život i prava dece bez roditeljskog staranja" na kojoj je predstavnicima resornih ministarstava, relevantnih institucija i organizacija prezentovano "Vršnjačko istraživanje o napuštanju alternativnog staranja".

Priprema za samostalan život i prava dece bez roditeljskog staranja Priprema za samostalan život i prava dece bez roditeljskog staranja

Konferenciji je prisustvovala i Mirjana Novakov, v.d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

Priprema za samostalan život i prava dece bez roditeljskog staranja

 

19.11.2021.

U saradnji sa Asocijacijom DUGA stručni radnici Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd prošli su trening "Smernice za rad sa LGBT osobama i njihovim porodicama u sistemu socijalne zaštite".

Smernice za rad sa LGBT osobama i njihovim porodicama

Trening je održao Aleksandar Prica.

Smernice za rad sa LGBT osobama i njihovim porodicama

Trening je akreditovan od strane Komore socijalne zaštite.

 

03.11.2021.

Sastanak sa državnom sekretarkom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milkom Milovanović Minić


Sastanak sa državnom sekretarkom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milkom Milovanović Minić

U organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju realizovan je sastanak u prostorijama Ministarstva kome su prisustvovali v. d. direktora CPSU Beograd, Mirjana Novakov i predstavnici Udruženja hranitelja Beograd. Direktorka Mirjana Novakov je informisala državnu sekretarku Ministarstva, Milku Milovanović Minić o aktivnostima CPSU Beograd. Predsednica udruženja Vojka Lujić i članica Nataša Novaković su iznele brojne probleme sa kojima se susreću hranitelji, naročito nakon intenzivne negativne kampanje o hraniteljstvu u medijima . Govorilo se o značaju i mogućnostima unapređenja saradnje svih ključnih činilaca u organizovanju zaštite dece bez roditeljskog staranja u oblasti hraniteljstva. Prisutni su se složili da zajedno možemo mnogo toga da uradimo na unapređenju ove važne oblasti brige o deci , a u skladu sa navedenim dogovoreni su i prvi konkretni koraci.


 

27.10.2021.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE LOKALNIH MEDIJA U VALjEVU U SVRHU KAMPANjE ZA HRANITELjSTVO


 

20.10.2021.

SASTANAK U OPŠTINI VALjEVO


U nastavku aktivnosti vezano za implementaciju projekta „Podrška zakonodavnim izmenama i unapređenje kvaliteta hraniteljske zaštite“ održan je sastanak, 19. 10. 2021. godine, u Opšini Valjevo, između člana Gradskog veća zaduženog za rad, zapošljavanje I socijalnu politiku, Marka Jevtića, direktorke Centra za socijalni rad Valjevo Katarine Milićević i predstavnika Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd Mirjane Novakov, vd direktora i Ane Simić, rukovodioca Službe za procenu, praćenje, podršku i obuku hraniteljskih porodica i unapređivanje hraniteljstva.

 SASTANAK U OPŠTINI VALjEVO

Planirane su aktivnosti vezano za popularizaciju hraniteljstva putem lokalnih medija kojom prilikom je dogovoreno gostovanje na lokalnim televizijama u cilju promocije hraniteljstva.

 SASTANAK U OPŠTINI VALjEVO

 

11.10.2021.

POČETAK OBUKE KANDIDATA


U Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd danas počinje realizacija četvrte grupe programa pripreme i obuke kandidata za hraniteljstvo uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite od virusa kovid 19.

Obuka kandidata za hraniteljstvo će biti rađena po programu „Prajd“ („Pride“) koji se sastoji od 9 tematskih celina (sesija).

 

11.10.2021.

ZAŠTITNIK GRAĐANA POZIVA TE DA SE PRIJAVIŠ ZA PANEL MLADIH SAVETNIKA ZAŠTITNIKA GRAĐANA


Panel mladih savetnika je grupa od 30 dece i mladih iz svih delova teritorije Republike Srbije, izabranih na Javnom pozivu na period od dve godine. Mladi savetnici sastaju se sa Zaštitnikom građana, odnosno Zamenicom Zaštitnika građana za prava deteta. Njihova osnovna uloga je da prenesu Zaštitniku građana teme koje su važne deci i mladima, ukažu na probleme sa kojima se susreću, predstave svoje stavove, ideje i predloge i pokrenu pitanja koja su od značaja za poboljšanje položaja dece i mladih u Srbiji.

Zaštitnik građana u 2021. godini obnavlja članstvo u Panelu mladih savetnika novim članovima i poziva te da se prijaviš.

KO SVE MOŽE DA SE PRIJAVI:

• devojčice i dečaci iz svih delova teritorije/regiona Republike Srbije;

• uzrasta od 13 do 15 godina;

• učenici VII i VIII razreda osnovnih škola.

KADA I KAKO DA SE PRIJAVIŠ:

Prijavu sa naznakom za Javni poziv možeš dostaviti od 07. 10. do 30. 10. 2021. godine u štampanom ili elektronskom obliku na adrese:

Zaštitnik građana
Deligradska 16
11 000 Beograd
zastitnik@zastitnik.rs

KOJE PODATKE TREBA DA SADRŽI TVOJA PRIJAVA:

1. ime i prezime
2. datum rođenja
3. adresu i mesto boravišta
4. razred i školu koju pohađaš
5. brojeve kontakt telefona i i-mejl

Ako želiš, možeš ukratko napisati svoje razloge zbog kojih se prijavljuješ za Panel mladih savetnika.

Sve dodatne informacije možeš dobiti na broju telefona
(011) 2068-100 i internet stranama Zaštitnika građana:
www.pravadeteta.com i www.zastitnik.rs

PLAKAT JP 2021 septembar

 

04.10.2021.

DEČIJA NEDELjA OD 4. DO 10. OKTOBRA 2021.


Dečija nedelja je najveća nacionalna manifestacija za decu, koja se svakog oktobra održava u cilju ujedinjenja svih društvenih aktera sa ciljem kontinuiniranog poboljšanja položaja deteta. Ovo je prilika da se pokaže postignuto, ali i nedostajuće u oblasti promocije dečijih prava u Republici Srbiji.

I ova Dečija nedelja je prilika da deca ostanu u središtu društvenih nastojanja da budu srećna i zaštićena, da žive u podsticajnom, zdravom i sigurnom okruženju.

Ove godine će Dečija nedelja biti obeležena pod sloganom, čija su inspiracija stihovi pesme „Dete“ Ljubivoja Ršumovića:

DETE JE DETE,

DA GA VOLITE I RAZUMETE

 

04.10.2021.

Urgentno hraniteljstvo


 

29.09.2021.

POČETAK REALIZACIJE PROJEKTNIH AKTIVNOSTI


Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je otpočeo sa realizacijom projektnih aktivnosti u okviru projekta „Podrška zakonodavnim izmenama i unapređenje kvaliteta hraniteljske zaštite“. Projektne aktivnosti su otpočele u Valjevu dvodnevnom obukom grupe hranitelja za urgentni smeštaj dece bez roditeljskog staranja.

 POČETAK REALIZACIJE PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

Hranitelje je na početku obuke pozdravila Mirjana Novakov, vd direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd. Relizatori edukacije za hranitelje su Tamara Borisavljević i Svetlana Milenković iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

 POČETAK REALIZACIJE PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

Realizovane su i aktivnosti vezane za popularizaciju hraniteljstva putem lokalnih medija u Valjevu, a uz podršku Katarine Milićević, direktorke Centra za socijalni rad Valjevo.

 POČETAK REALIZACIJE PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

 POČETAK REALIZACIJE PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

 

24.09.2021.

SASTANAK LOKALNE SAMOUPRAVE I PREDSTAVNIKA CSR ŠABAC


Nastavljeno je sa projektnim aktivnostima pod nazivom „Podrška zakonodavnim izmenama i unapređenje kvaliteta hraniteljske zaštite“ sastankom koji je održan u Šapcu 20.09.2021. godine sa predstavnicom lokalne samouprave, većnicom za socijalnu zaštitu Jelenom Milošević, predstavnicima CSR Šabac Biljanom Mrkonjić direktorkom, Vesnom Dimitrijević rukovodiocem Službe za decu i Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd Mirjanom Novakov vd direktora, Anom Simić rukovodiocem stručne Službe, Radmilom Zoranović pravnikom- sekretarom, Sonjom Roksandić realizatorom edukativnih programa.

 Sastanak lokalne samouprave i predstavnika CSR Šabac

Na sastanku je bilo reči o značaju urgentnog hraniteljstva, dosadašnjem iskustvu i mogućnostima unapređenja ove značajne oblasti alternativnog smeštaja za decu bez roditeljskog staranja.

Imajući u vidu da je prepoznata potreba za obukom hranitelja za urgentno hraniteljstvo u oktobru mesecu će biti organizovana obuka u Šapcu. Planirane su i aktivnosti popularizacije hraniteljstva putem lokalnih medija.

 

23.08.2021.

Vd direktorka Mirjana Novakov - intervju za RTS Jutarnji program


 

11.08.2021.

MEĐUNARODNI DAN MLADIH


Na inicijativu Ujedinjenih nacija svake godine 12. avgusta obeležava se "Međunarodni dan mladih". Ovaj važan datum ima za cilj da ukaže na značaj uloge mladih ljudi u društvu, kao i da se mladi podstaknu na organizovanje aktivnosti u cilju skretanja pažnje javnosti o svom položaju. Takođe, ovo je jedinstvena prilika za sve koji imaju interes da se ujedine i osiguraju da mladi budu uključeni u donošenje odluka na svim nivoima.

Dan mladih je zamišljen kao dan kada je pažnja usmerena na probleme mladih širom sveta i kada se ukazuje na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice, a u Srbiji se obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

Jedan od osnovnih zadataka hranitelja je rad na osamostaljivanju mladih na hraniteljstvu i priprema sa samostalan život u odraslom dobu. Mladi na hrniteljstvu se redovno školuju i hraniteljstvo završavaju sa stečenim obrazovanjem u skladu sa svojim potencijalima i životnim veštinama, odnosno spremni da nastave samostalno da žive po prestanku hraniteljstva i sposobni da se ostvare u porodičnom i profesionalnom životu. Proces uključivanja pojedinca u društvo po pravilu traje dok se ne postigne primeren stepen socijalne autonomije, odgovornosti i samostalnosti.

Tokom ovog dana države, institucije, organizacije i aktivisti širom sveta skreću pažnju na pitanja koja utiču na položaj omladine u društvu.

Podržimo naše mlade, verujmo im i imajmo poverenja u njih!

 

28.07.2021.

sastanak u CSR Valjevo


Nastavljene su aktivnosti vezane za implementaciju projekta „Podrška zakonodavnim izmenama i unapređenje kvaliteta hraniteljske zaštite“ održavanjem sastanka, 28. 7. 2021. godine, u Valjevu, između direktorke Centra za socijalni rad Valjevo Katarine Milićević i predstavnika Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd Ane Simić, rukovodilac Stručne službe i Radmile Zoranović, pravnik-sekretar. Prepoznata je potreba za obukom hraniteljskih porodica za urgentno hraniteljstvo, naročito na teritoriji opštine Valjevo, gde ne postoji mogućnost zbrinjavanja dece bez roditeljskog staranja u prihvatilišta.

 Poseta CSR Valjevo

Planirane su aktivnosti vezano za popularizaciju hraniteljstva putem lokalnih medija i senzibilisanje javnosti kako bi se prepoznao višestruki značaj razvijanja mreže hraniteljskih porodica na teritoriji opštine Valjevo.

 Poseta CSR Valjevo

Dogovoreno je organizovanje obuke hraniteljskih porodica za urgentno hraniteljstvo u Valjevu, koja će se realizovati u oktobru.

 

27.07.2021.

Sastanak u CSR Loznica


U toku je projektna aktivnost pod nazivom „Podrška zakonodavnim izmenama i unapređenje kvaliteta hraniteljske zaštite“, u kome je nosilac projekta Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, a aktivnosti se sprovode u saradnji sa Ministarstvom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju i UNICEF-om.

 Poseta CSR Loznica

U okviru dela projekta koji se odnosi na obuku hraniteljskih porodica za urgentno hraniteljstvo, 27. 7. 2021. godine je u Loznici održan sastanak na kom su bili prisutni direktor Centra za socijalni rad Loznica, Vladimir Petrović i predstavnici Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, Ana Simić, rukovodilac Stručne službe i Radmila Zoranović, pravnik-sekretar. Cilj sastanka je bio ojačavanje partnerskih odnosa između CSR Loznica i CPSU Beograd, razmena iskustava vezano za značaj razvoja urgentnog hraniteljstva na teritoriji opštine Loznica, kao i razgovor o dosadašnjim iskustvima i mogućnostima unapređenja ove značajne oblasti socijalne zaštite dece bez roditeljskog staranja.

Dogovoreno je organizovanje obuke hraniteljskih porodica za urgentno hraniteljstvo u Loznici, koja će se realizovati krajem septembra.

 

23.07.2021.

TV NOVA S: Oduzimanje dece - gošće Ana Simić, Vesna Ilić


 

23.07.2021.

ZAVRŠENA OBUKA KANDIDATA ZA HRANITELjSTVO PO PROGRAMU „PRAJD“


Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je tokom jula meseca završio realizaciju treće grupe programa pripreme i obuke kandidata za hraniteljstvo uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite od virusa kovid 19.

 Završena obuka kandidata za hraniteljstvo po programu „PRAJD“

Obuka kandidata za hraniteljstvo rađena je po programu „Prajd“ („Pride“), koji se sastoji od 9 tematskih celina (sesija). Od početka godine po ovom programu je obučeno tri grupe kandidata za hraniteljstvo sa teritorije opštine Beograd.

 Završena obuka kandidata za hraniteljstvo po programu „PRAJD“

Ovo je redovna aktivnost Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, koji, na ovaj način, podstiče razvoj i širenje mreže hraniteljskih porodica na teritoriji opštine Beograd.

 

PROJEKTNE AKTIVNOSTI


Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je implementacioni partner u projektu „Podrška zakonodavnim izmenama i unapređenje kvaliteta hraniteljske zaštite“. Projekat se realizuje uz podršku dva relevantna ministarstva (MRZS i MBDP) i UNICEF-a, kao i zavoda za socijalu zaštitu, centara za socijalni rad i centara za porodični smeštaj.

Cilj pojekta je unapređenje dostupnosti i kvaliteta hraniteljske zaštite, kroz realizaciju sledećih ciljeva:

1. Unapređenje standarda hraniteljske zaštite kroz podršku zakonodavnim izmenama
2. Obezbeđivanje prava na život u porodici deci koja se izmeštaju iz biološke porodice kroz neodložne intervencije, podizanjem kapaciteta za urgentni hraniteljski smeštaj u selektovanim prioritetnim regijama

Trajanje projekta je od juna do decembra 2021. godine.

 

02.06.2021.

ZAŠTITNIK GRAĐANA POZIVA TE DA SE PRIJAVIŠ ZA
PANEL MLADIH SAVETNIKA ZAŠTITNIKA GRAĐANA


Panel mladih savetnika je grupa od 30 dece i mladih iz svih delova teritorije Republike Srbije, izabranih na Javnom pozivu na period od dve godine. Mladi savetnici sastaju se sa Zaštitnikom građana, odnosno Zamenicom Zaštitnika građana za prava deteta. Njihova osnovna uloga je da prenesu Zaštitniku građana teme koje su važne deci i mladima, ukažu na probleme sa kojima se susreću, predstave svoje stavove, ideje i predloge i pokrenu pitanja koja su od značaja za poboljšanje položaja dece i mladih u Srbiji.

Zaštitnik građana u 2021. godini obnavlja članstvo u Panelu mladih savetnika novim članovima i poziva te da se prijaviš.

KO SVE MOŽE DA SE PRIJAVI:

 • devojčice i dečaci iz svih delova teritorije/regiona Republike Srbije;
 • uzrasta od 13 do 15 godina;
 • učenici VI i VII razreda osnovnih škola.

KADA I KAKO DA SE PRIJAVIŠ:

Prijavu sa naznakom za Javni poziv možeš dostaviti od 26. 05. do 25. 06. 2021. godine u štampanom ili elektronskom obliku na adrese:

Zaštitnik građana
Deligradska 16
11 000 Beograd
zastitnik@zastitnik.rs

KOJE PODATKE TREBA DA SADRŽI TVOJA PRIJAVA:

 1. ime i prezime
 2. datum rođenja
 3. adresu i mesto boravišta
 4. razred i školu koju pohađaš
 5. brojeve kontakt telefona i i-mejl

Ako želiš, možeš ukratko napisati svoje razloge zbog kojih se prijavljuješ za Panel mladih savetnika.

Sve dodatne informacije možeš dobiti na broju telefona
(011) 2068-100 i internet stranama Zaštitnika građana:
www.pravadeteta.com i www.zastitnik.rs

PLAKAT JP 2021.

 

08.04.2020.

V.D. DIREKTORKA MIRJANA NOVAKOV NA KURIR TV


 

08.04.2020.

ANA SIMIĆ NA VESTIMA TV PINK


 

 

24.03.2020.

DONACIJA ASOCIJACIJI CENTARA ZA PORODIČNI SMEŠTAJ I USVOJENjE


Kompanija PS Fashion donirala je Asocijaciji centara za porodični smeštaj i usvojenje 300 zaštitnih maski kao pomoć u borbi protiv suzbijanja širenja zarazne bolesti COVID – 19.

 

24.03.2020.

DONACIJA CPSU BEOGRAD


Kompanija Jumko donirala je CPSU Beograd 200 zaštitnih maski kao pomoć u borbi protiv suzbijanja širenja zarazne bolesti COVID – 19.

 

12.03.2020.

PROTOKOL O SARADNjI


U Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, v.d. direktora Mirjana Novakov i v.d. direktora Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić, potpisali su protokol o saradnji dveju ustanova.

 Protokol o saradnji

Protokolom je predviđena kontinuirana saradnja na podršci deci, mladima i hraniteljskim porodicama kroz savetodavno – terapijski i socio – edukativni rad, na planu profesionalnog usavršavanja zaposlenih kroz uključivanje u različite edukacije, kao i kreiranje zajedničkih obuka na teme značajne za dečiju i socijalnu zaštitu.

 Protokol o saradnji

Ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisivanju protokola prisustvovala je v. d. pomoćnica ministra Slađana Čabrić.

 Protokol o saradnji

 

01.03.2020.

KREATIVNA DEČIJA RADIONICA


U susret Danu žena u Obrenovcu je organizovana kreativna dečija radionica na kojoj su mališani iz hraniteljskih porodica zajedno sa svojim hraniteljima i savetnicom Jelicom Kovačević pravili čestitke, unikatne cvetove i nakit.

 Kreativna dečija radionica

Radionica je podržana od strane Opštine Obrenovac i firme Repro Style koja je ovom prilikom obezbedila potreban repromaterijal za izradu pravih umetničkih dela.

 Kreativna dečija radionica

 

30.12.2019.

PODELA PAKETIĆA ZA DECU NA SMEŠTAJU U HRANITELjSKIM PORODICAMA


 Podela paketića

I ove godine zahvaljujući dugogodišnjem donatoru i prijatelju dece i mladih, a uz podršku firme Quadra Graphic čiji su zaposleni sakupili slatkiše za decu na hraniteljstvu, podelili smo 300 novogodišnjih peketića. Prazničnu atmosferu upotpunile su eko jelke koje je donirao Vip mobile.

 

24.12.2019.

TRIBINA O HRANITELjSTVU


 Tribina o hraniteljstvu

U organizaciji Opštine Surčin održana je tribina na temu hraniteljstva. U ovoj sredini zahvaljujući dugoj tradiciji, zainteresovanosti građana i razvijenim resursima podrške, već postoji značajan broj hraniteljskih porodica, ali i uslovi za dalji uspešan razvoj hraniteljstva. Na tribini su govorili Mirjana Novakov, v.d. direktora CPSU Beograd, Tamara Borisavljević i Gordana Obradović, stručni radnici CPSU Beograd, Višnja Milivojević, rukovodilac Odeljenja Surčin GCSR u Beogradu, kao i Slađana Milovanović u svojstvu predstavnika Udruženja hranitelja Beograd.

Tribina je održana u Nautičkom selu u Boljevcima.

 Tribina o hraniteljstvu

 

17.12.2019.

PREDSTAVLjANjE KNjIGE I ISTRAŽIVANjA „HRANITELjSTVO I DOBROBIT ADOLESCENATA” I OKRUGLI STO „BUDUĆNOST HRANITELjSTVA U SRBIJI – KAKO OBEZBEDITI KVALITET USLUGA?”


Predstavljanje knjige i istraživanja „Hraniteljstvo i dobrobit adolescenata” i okrugli sto „Budućnost hraniteljstva u Srbiji – kako obezbediti kvalitet usluga?”održano je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. O značaju istraživanja, autorima i hraniteljstvu govorili su: pomoćnica ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospođa Slađana Čabrić, šefica Odeljenja za socijalnu politiku i socijalni rad FPN-a prof. dr Natalija Perišić, predstavnica UNICEF-a Vesna Dejanović, profesorka FPN-a dr Nevenka Žegarac, autor knjige, dr Zora Krnjajić, jedan od autora, kao i drugi gosti i učesnici u realizaciji ovog istraživanja.

 Predstavljanje knjige i istraživanja „Hraniteljstvo i dobrobit adolescenata” i okrugli sto „Budućnost hraniteljstva u Srbiji – kako obezbediti kvalitet usluga?”

U okviru okruglog stola o aktuelnim problemima u hraniteljstvu i značaju participacije hranitelja i savetnika, govorili su: v.d. direktor CPSU Beograd, Mirjana Novakov, direktor CPSU Kragujevac, Slaviša Sorak, stručni radnik GCSR Beograd, Smilja Igić, kao i hraniteljica iz Surčina, Slavica Đurđević.

 

05.12. i 06.12.2019.

SABOR SOCIJALNE ZAŠTITE


U Kragujevcu je u organizaciji Udruženja stručnih radnika održan Sabor socijalne zaštite, a povodom 25 godina postojanja Udruženja. Rad na temu „Aktuelno stanje, izazovi i perspektive centara za porodični smeštaj i usvojenje“ izložili su v.d. direktora CPSU Beograd, Mirjana Novakov i direktor CPSU Kragujevac, Slaviša Sorak.

 

03.12.2019.

OBUKA STRUČNIH RADNIKA


Grupa od 10 stručnih radnika CPSU Beograd prošla je obuku po akreditovanom programu „PRIDE za hranitelje i usvojitelje“. Obuku je organizovalo udruženje FICE Srbija, a realizovali master treneri Željka Burgund i Tamara Borisavljević, u periodu od 15.10 do 3.12.2019 godine.

Međunarodni naučni skup „Aktuelnosti u logopediji, okupacionoj terapiji i socijalnom radu – Alos 19“

 

28.11. i 29.11.2019.

MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP „AKTUELNOSTI U LOGOPEDIJI, OKUPACIONOJ TERAPIJI I SOCIJALNOM RADU – ALOS 19“


Na konferenciji ALOS 19 (Aktuelnosti u logopediji, okupacionoj terapiji i socijalnom radu) koju je organizovala Visoka škola socijalnog rada, a u saradnji sa Komorom socijalne zaštite Republike Srbije, naša ustanova je bila zastupljena sa dva stručna rada –„Zaštita od digitalnog nasilja i edukacija dece i hranitelja o internetu„ (Ana Simić i Tamara Borisavljević) i „Medijacija u radu sa posebno osetljivim grupama“ (Tamara Borisavljević i Vesna Argakijev).

 Međunarodni naučni skup „Aktuelnosti u logopediji, okupacionoj terapiji i socijalnom radu – Alos 19“

Cilj rada „Zaštita od digitalnog nasilja i edukacija dece i hranitelja o internetu„ jeste prikaz različitih mogućnosti rada stručnjaka na povećanju kompetencija odraslih kako bi decu zaštitili od neprimerenih sadržaja, kao i negativnih efekata korišćenja interneta. Rad se bavi načinima podizanja nivoa svesti i znanja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na decu bez roditeljskog staranja i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica, kao i izazova sa kojima se susreću hranitelji i profesionalci uključeni u proces zaštite.

 Međunarodni naučni skup „Aktuelnosti u logopediji, okupacionoj terapiji i socijalnom radu – Alos 19“

 

18.11. do 21.11.2019.

INTERNACIONALNA KONFERENCIJA „AKADEMIJA KINDERPERSPECTIEF“


INTERNACIONALNA KONFERENCIJA „AKADEMIJA KINDERPERSPECTIEF“

Internacionalna konferencija „Akademija Kinderperspectief“ organizovana je kroz saradnju naše ustanove sa holandskom organizacijom Kinderperspectief , a preko udruženja FICE Srbija koje ovakvu razmenu obezebeđuje za svoje članice. Gosti iz Holandije su bili predstavnici tri organizacije: Kinderpersepctief, Combinatie Jeugdzorg i Sterk Huis.

INTERNACIONALNA KONFERENCIJA „AKADEMIJA KINDERPERSPECTIEF“

 

24.10 i 25.10. 2019.

KONFERENCIJA „UNAPREĐENjE LjUDSKIH RESURSA U SISTEMU SOCIJALNE I DEČIJE ZAŠTITE“


 Konferencija „Unapređenje ljudskih resursa u sistemu socijalne i dečije zaštite“

U organizaciji Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, uz podršku kancelarije UNICEF – a u Srbiji, održana je regionalna konferencija „Unapređenje ljudskih resursa u sistemu socijalne i dečije zaštite“. Tamara Borisavljević, realizator edukativnih programa za stručne radnike CPSU Beograd, iznela je zaključke tematske grupe „Ljudski resursi u kontekstu porodičnog smeštaja“.

 Konferencija „Unapređenje ljudskih resursa u sistemu socijalne i dečije zaštite“

Fotografija preuzeta sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

25.10.2019.

25. OKTOBARSKI SUSRETI U SOCIJALNOJ ZAŠTITI


Na 25. Oktobarskim susretima socijalne zaštite u organizaciji Centra za socijalni rad Niš, Savetovališta za porodicu i Komore socijalne zaštite, CPSU Beograd je imao svoje predstavnice, Anu Simić i Gordanu Obradović, koje su prezentovale rad na temu „Hraniteljska porodica – bezbedno mesto za ranjeno dete“.

 25. Oktobarski susreti u socijalnoj zaštiti 25. Oktobarski susreti u socijalnoj zaštiti

 

16.10.2019.

PREDSTAVNICI INTER-PARLAMENTARNE UNIJE U CENTRU ZA PORODIČNI SMEŠTAJ I USVOJENjE BEOGRAD


Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd i Prihvatilište za decu Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, posetila je direktor UNICEF-a, g-đa Regina De Dominicis, kao i delegacija predstavnika Inter-Parlamentarne Unije iz više od dvadeset zemalja. Delegaciju su pozdravili i predstavili rad ove dve institucije, v.d. direktora CPSU Beograd, Mirjana Novakov i direktor CZODO, Zoran Milačić. Gosti su bili veoma zainteresovani, postavljali su brojna pitanja, a na kraju posete obišli su prostorije Male domske zajednice i Prihvatilišta.

 

4.10.2019.

OKRUGLI STO


 Okrugli sto

Okrugli sto pod nazivom „Učešće u programima saradnika iz evropskih zemalja – iskustva i mogućnosti primene“ održan je u organizaciji Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd. Savetnica za hraniteljstvo Neda Marić predstavila je svoje iskustvo sa kampa mladih koji je održan u Poljskoj, čija je tema bila osamostaljivanje, a u kome su učestvovali mladi iz više evropskih zemalja u organizaciji Kinderperspectief iz Holandije.

 Okrugli sto

Nakon toga, savetnica Jelica Kovačević predstavila je svoje iskustvo sa studijskog putovanja u Švedskoj, koje je organizovano povodom proslave jubileja organizacije Adoptionscentrum. Moderator okruglog stola bila je savetnica za hraniteljstvo Tijana Jauković.

 Okrugli sto

 

17.09, 18.09. i 19.09.2019.

EDUKACIJA "INTERVENCIJE CSR U ZAŠTITI DECE OD ZLOSTAVLjANjA I ZANEMARIVANjA"


U prostorijama Gerontološkog centra Beograd održana je edukacija „Intervencije CSR u zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja“, kojoj su su prisustvovale savetnice za hraniteljstvo CPSU Beograd, Tijana Jauković i Dušanka Stanković. Edukacija je vođena kroz prepoznavanje i definisanje oblika i indikatora koji ukazuju na zlostavljanje. Kroz primere iz prakse grupa je imala priliku da razmeni svoja iskustva, nauči nove tehnike u pridruživanju zajednice i drugih članova tima (policije, tužilaštva) sa ciljem ostvarivanja najboljeg interesa najmlađih. Igranje uloga iz pozicije deteta koje je zlostavljano, majke, oca, socijalnog radnika, nastavnika iz škole, drugarice iz razreda...podstakli su učesnike na promišljanje i otvorenost uma u svim segmentima intervjuisanja i rešavanja konkretnog problema, odnosno zaštite deteta za koje postoji sumnja da je zlostavljano.

 

30. avgust 2019.

OSNIVANjE „ASOCIJACIJE CENTARA ZA PORODIČNI SMEŠTAJ I USVOJENjE“


U prostorijama Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd održana je Osnivačka skupština „Asocijacije centara za porodični smeštaj i usvojenje“. Osnivači Asocijacije su:

 1. CPSU Beograd
 2. CPSU Kragujevac
 3. CPSU Niš
 4. CPSU Novi Sad
 5. CPSU Ćuprija
 6. CPSU Miloševac
 7. CPSU Subotica.

 Osnivanje „Asocijacije centara za porodični smeštaj i usvojenje“

Na Osnivačkoj skupštini je donet Osnivački akt, usvojen Statut i izvršen izbor organa Asocijacije kao i lica ovlašćenog za zastupanje. Asocijacija se osniva na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti socijalne zaštite.

 

9. jul 2019.

SVETSKI DAN STANOVNIŠTVA


U organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obeležen je Svetski dan stanovništva u Botaničkoj bašti u Beogradu. Tom prilikom, kao predstavnice Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, hraniteljica Slavica Đurđević i mlada osoba na hraniteljstvu Andrijana Vuković podelile su sa javnošću svoje iskustvo u vezi sa hraniteljstvom. Motivišući druge porodice i pojedince da uzmu učešće u zbrinjavanju dece bez adekvatnog roditeljskog staranja van institucija, hraniteljica i mlada osoba na hraniteljstvu istakle su, svaka iz svoje perspektive, koliki je značaj hraniteljstva za društvo u celini i na taj način dale svoj doprinos daljem razvoju hraniteljstva na teritoriji Republike Srbije.

 Svetski dan stanovništva

Fotografija preuzeta sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

07.06.2019.

SUSRETI SOCIJALNIH RADNIKA


Na Susretima socijalnih radnika koje je Fakultet političkih nauka organizovao, prisustvovao je veći broj stručnih radnika CPSU Beograd. Na ovom skupu, dr Jelena Tanasijević je predstavila istraživanje na temu „Hraniteljstvo kao podrška razvoju rezilijentnosti kod dece“, koje je sprovela zajedno sa Tamarom Borisavljević. Tamara Borisavljević je takođe učestvovala i u prezentaciji saradničke organizacije FICE Srbija koja je predstavila program PRAJD za hranitelje i usvojitelje kao značajan resurs za razvoj stručne prakse i sistemskog pristupa zaštiti dece.

 

24/31.05.2019.

OKRUGLI STO


Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd organizovao je dva okrugla stola sa temama relevatnim za aktuelnu stručnu praksu u oblasti hraniteljstva.

Na prvom, pod nazivom „Rad na razvoju pozitivnog identiteta dece i mladih na hraniteljstvu“ održanom 24.05.2019, analizirana je praksa rada na podršci razvoju identiteta dece i mladih, sa fokusom na funkcionalnim rešenja koja su u dosadašnjem radu dala pozitivne efekte kao i različitim izazovima u vezi za složenošću i osetljivošću ove teme. Voditelji su bili Cveta Ugrčić, Danijela Spajić Đorđević i Tamara Borisavljević.

Tema drugog okruglog stola, održanog 31.05.2019. godine, bila je „Izazovi osamostaljivanja mladih na hraniteljstvu“. Podrška mladima u procesu napuštanja zaštite posebno je aktuelizovana u poslednjem periodu jer se pokazalo da, ako ova podrška izostane, ishod svega što je u zaštiti učinjeno za dobrobit mlade osobe može biti doveden u pitanje. Nakon analize stanja kroz prikaz situacije u okviru jedne lokalne zajednice razmatrane su mogućnosti pružanja podrške kroz lokalno umrežavanje, sa fokusom na naučene lekcije iz prakse i pozitivne primere. Voditelji su bili Zorica Bogićević, Sonja Roksandić, Snežana Ivanović i Dušanka Stanković.

 

23.05. i 24.05.2019.

IZVEŠTAJ O EDUKACIJI


U Beogradu, u prostorijama HOTELA „ABBA“, održana je edukacija pod nazivom „Protective behaviours“ (protektivna ponašanja). Ovoj edukaciji prisustvovala je savetnica, Dušanka Stanković ispred CPSU Beograd. Obuka je bila namenjena učenju veština i razvijanju strategija za sprečavanje i smanjivanje nasilja u zajednicama. Edukaciju je vodila britanski psiholog Hilda O'Callaghan, koja je kroz mnoštvo primera iz prakse predočila svoja iskustva iz prakse u ranom otkrivanju zlostavljanja, kao i o načinima kako da decu naučimo da budu bezbedna i traže pomoć kada se osećaju ugroženo.

 Izveštaj o edukaciji

Prolazili smo kroz spoznaju sebe kroz dve teme:

1. Svi imamo pravo da se uvek osećamo sigurno
2. Ima neko sa kim uvek možemo da pričamo o svemu.

U Južnoj Africi je prof. Hilda O'Callaghan jedan od trenera. Kroz radionice decu na ranom uzrastu, već sa 4. godine, uče pravima, stepenu odgovornosti, tajnama (dobra i štetna tajna), prihvatljivi i neprihvatljivi dodiri, mreže podrške, istrajnost u traženju pomoći, javno i privatno (doživljaj telesne celovitosti), lični prostor, asertivnost.

 Izveštaj o edukaciji

Na kraju edukacije, radom u manjim grupama u okviru radionica, predočili smo rane znake za uzbunu. Vođeni svojim iskustvom iz prakse i rada sa decom napravili smo strip priču i pokazali kako se osećamo u datoj situaciji.

 

15.05.2019.

MEĐUNARODNI DAN PORODICE


Međunarodni dan porodice svečano je obeležen u Palati Srbija. Prisutnima se obratio gospodin Zoran Đorđević, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U programu je učestvovala Katarina Ašić Lisić, mlada osoba koja se aktuelno nalazi na smeštaju u hraniteljskoj porodici.

 Međunarodni dan porodice

Jedan broj zaposlenih iz CPSU Beograd prisustvovao je svečanom obeležavanju ovog veoma značajnog dana, a nagradu za poseban dopirnos u radu dobila je Sonja Roksandić iz RJ Šabac, diplomirani socijalni radnik, realizator edukativnih programa za stručne radnike CPSU Beograd.

 Međunarodni dan porodice

 

19.03.2019.

TRIBINA “ULOGA SOCIJALNIH RADNIKA U SAVREMENOM DRUŠTVU”


Povodom obeležavanja Međunarodnog dana socijalnih radnika, Asocijacija socijalnih radnika i Visoka škola socijalnog rada organizovala je 19.03.2019. godine tribinu pod nazivom “Uloga socijalnih radnika u savremenom društvu”. Centar za prodični smeštaj i usvojenje imao je šest predstavnika. Dr Jelena Tanasijević profesor Fakulteta političkih nauka i savetnik CPSU Beograd izložila je rad na temu „Višestruka profesionalna uloga – dobiti i izazovi“?

 

13.03, 14.03. i 15.03.2019.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „BALKANSKI FORUM SOCIJALNE ZAŠTITE – SARADNjA PRAVOSUDNOG SISTEMA I SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE U OSTVARIVANjU OSNOVNIH PRAVA GRAĐANA“


U Kragujevcu, u Hotelu „Šumarice“ od 13. do 15. marta 2019. godine, realizovana je peta Međunarodna konferencija „Balkanski forum socijalne zaštite – saradnja pravosudnog sistema i sistema socijalne zaštite u ostvarivanju osnovnih prava građana“, u organizaciji Asocijacije socijalnih radnika, a uz podršku Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Komore socijalne zaštite i Balkanskog centra za unapređenje socijalne zaštite. Odličan izbor tema, kvalitetni predavači iz sistema socijalne zatite i pravosudnog sistema, prisustvo velikog broja stručnih radnika, zaključci kao rezultat rada....samo su deo sveukupne organizacije. Skup je prijavljen Komori socijalne zaštite, vredovan je kao međunarodni skup i nosio je 10 pasivnih i 20 aktivnih bodova. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd imao je dva predstavnika na Konferenciji.

 

11.03.2019.

Okrugli sto „Prikupljanje i unos podataka u bazu“


Okrugli sto „Prikupljanje i unos podataka u bazu CPSU – bezbedno korišćenje aplikacije i njen značaj za godišnje izveštavanje“, održan je u prostorijama naše ustanove 11.03.2019. godine. Voditelji su bili Gordana Maletić, Jelena Vasić i Snežana Ivanović.

Okrugli sto je bio posvećen analizi prikupljanja i čuvanja podataka kao bitnog aspekta rada naše ustanove, sa posebnim fokusom na bezbednosne rizike, pre svega u vezi sa korišćenjem interneta, koje treba prevenirati.

Ishod okruglog stola su zajednički zaključci o bitnim pitanjima u vezi sa prikupljanjem i prikazivanjem podataka, koji će unaprediti i ujednačiti ovu oblast rada.

 

Februar 2019.

Obuka 360 hranitelja o pravima dece


U saradnji sa Fondacijom SOS Dečija sela Srbija, koja je nosilac projekta „Alternativna briga i prava dece“, naša ustanova realizuje program obuke „Ostvarivanje prava dece“. Obuka je namenjena hraniteljskim porodicama u Beogradu i Valjevu. Do sada su obučene 4 grupe, a u planu je da u toku 2019. godine bude organizovan rad 18 grupa hranitelja po ovom programu.

 Okrugli sto „Prikupljanje i unos podataka u bazu“

Ova obuka nudi zanimljiv pristup, podstiče učesnike na razmenu, promišljanje i planiranje kako da pristupom zasnovanim na poštovanju dečijih prava, doprinesu kvalitetu života dece i njihovom uspešnom odrastanju. Obuku realizuju stručnjaci CPSU Beograd koji imaju licence za obavljanje specijalizovanih poslova.

 Obuka 360 hranitelja o pravima dece

 

POGLEDAJTE ARHIVU

 


 Covid-19
 Pravo deteta da se njegov glas čuje
 Časopis „ISKORAK“
 Kutak za decu i mlade
 Akreditovani programi
 Iskustva hranitelja